Kultúra

2016.11.17. 14:18

Kerecsensólyom óvja Mártont a Szombathelyi Képtárban: adventi jelenés Itáliából

Szombathely – Bekay Nagy Maya képzőművész mindent összevetve a szombathelyi Márton-kiállítás kedvéért festette meg azt a képet, amely sajátos módon mutatja be Márton híres köpenymegosztó jelenetét: a leendő szentet nemcsak Isten háromszögbe foglalt szeme, hanem a magyar mitológia kerecsensólymának kiterjesztett szárnya is vigyázza.

Ölbei Lívia

A festménnyel első körben a sajtó ismerkedhetett meg a Szombathelyi Képtárban, a főleg Olaszországban élő és alkotó Bekay Nagy Maya spirituális munkáiból december elsején kiállítás nyílik.

A szombathelyi Szent Márton Programiroda vezetője, Szommer Ildikó érdeklődésünkre elmondta: közös ismerősök hívták föl az egyházi témák iránt régóta elkötelezett művészre a város illetékeseinek figyelmét. Bekay Nagy Mayának ráadásul  a Balassi Intézet szervezésében nemrég volt önálló kiállítása Brüsszelben. Egyébként Pollenzában, Maceratában, Velencében és Budapesten él, valamint tanít és alkot. Ahogy Szommer Ildikó megjegyezte: amikor a szombathelyi küldöttség tagjaként maceratai otthonában meglátogatta a művészt, világossá vált számára, hogy Bekay Nagy Maya miért a spirituális utat választotta: a csodálatos itáliai táj minden bizonnyal fontos ihlető forrása ennek a festészetnek. Bekay Nagy Maya munkái egyébként számos magyarországi és olaszországi kiállításon szerepeltek már.

Az alkotó Budapesten született, gimnáziumi tanulmányai után kitanulta az ötvös- és textilművészetet a magyar fővárosban. A hetvenes években áttelepült Olaszországba, 1975-ben a Maceratai Szépművészeti Intézetben szerzett diplomát lakberendezés és építészet szakon, majd 1979-ben Remo Brindisi és Raul Batocco mesterektől tanult a Maceratai Szépművészeti Akadémia festő szakán. A maceratai, a carrarai, a velencei, a calabriai és bari Szépművészeti Akadémián tanított, jelenleg  a Velencei Szépművészeti Akadémia oktatója. Több oltárképet készített olaszországi templomoknak. Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója arra hívta föl a sajtó figyelmét, hogy Bekay Nagy Mayát családilag is minden a művészet felé terelte: édesapja Nagy Zoltán művészettörténész;  édesanyja Kovács Mária szobrász.

A képzőművész a szombathelyi kapcsolatfelvételtől függetlenül is Mártonnak szentelte a jubileumi évet, de mindent összevetve kimondható, hogy a sajátos Márton-festmény a képtári kiállítás kedvéért készült: „Alig száradt meg rajta a festék." Szommer Ildikó hangsúlyozta, hogy bár számos képzőművészeti megjelenítése van a híres köpenymegosztó jelenetnek – fontos fordulópont volt ez Márton életében, a római katonaságtól a kereszténység felé lelki úton –, Bekay Nagy Maya egészen különleges megoldást választott: a Márton álmában megjelenő Krisztus nála magán a paláston jelenik meg.  A kompozíció alján látható  látomásos fehér lónak a magyarázat szerint magyar mitologikus kötődése van,  ahogy a kép tetején szárnyait óvón kiterjesztő kerecsensólyomnak is. Kérdésünkre, hogy mi lesz a Márton-festmény további sorsa, Szommer Ildikó elmondta: fölvetődött, hogy az alkotó esetleg Szombathelynek ajándékozná, de ez a kérdés még függőben van. Annál is inkább, mert Bekay Nagy Maya Tours érsekével szintén kapcsolatba lépett: a Márton-ábrázolás valószínűleg Márton püspökségének helyszínére ugyancsak eljut, legalább egy tárlat erejéig. A művész mindenesetre Szombathely és Tours városának egyaránt helyet szorított a festményen: Isten háromszögbe foglalt  tekintetét Tours és  Szombathely címere fogja közre. Bekay Nagy Maya munkáiból december elsején nyílik kiállítás a Szombathelyi Képtárban. Ahogy Cebula Anna mondta: az egyházi-vallási témájú alkotások remélhetőleg hozzájárulnak az adventi hangulat megteremtéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!