Kultúra

2016.05.31. 14:28

Ki akar szomorkodni még a színházban is? - Negyedszer gördült be a műkedvelő Echós Szekér Bajánsenyére

Bajánsenye – Negyedszer gördült be az Echós Szekér a bajánsenyei művelődési ház elé: a falusi színjátszó találkozó évszázados hagyományt folytat, nagy sikerrel. Most először kétnapos volt a fesztivál: az elsőn a gyerekcsoportok, a másodikon a felnőttek léptek föl.

Ölbei Lívia

„Hatalmas bulit lehetne csinálni”, mondja dr. Szöllősi Judit, a bajánsenyei Kerkabarka Színjátszó Kör vezetője, az Echós Szekér címmel negyedszer megrendezett falusi színjátszó találkozó szervezője. A kezdeményezés természetesen élvezi a helyi önkormányzat támogatását. Hogyne, hiszen Bajánsenyén évszázados hagyománya van a – ahogy régen mondták – műkedvelő színjátszásnak: a mai senyei kerkabarkások felmenői között sokan megtapasztalták a színpad örömét. Sőt: a színpadi tehetség mintha öröklődne ezen a vidéken. A „buli” persze már most is elég nagy: dr. Szöllősi Judit az NKA népművészeti kollégiumánál pályázik sikerrel az Echós Szekér megrendezésére. A jelentkezés felvétele: a népi – a falusi – színjátszás hagyományainak elevenen tartása. Eredendően felnőtt csoportokról volt szó (ki-ki máshol a megyében is találhat fotókat a családi albumokban-dobozokban hajdani jóízű színkörös előadásokról): Vasból, Zalából, Muravidékről (Szlovéniából) vannak visszatérő csoportok. A kört lehetne bővíteni, ahogy vannak is tervek erre vonatkozóan. Az Echós Szekér Felvidéken és Erdélyben is embléma (a vajdasági Tanyaszínház pedig az újabb időkben csacsifogattal járt, a még újabbakban busszal persze).

Az idén először bővült kétnaposra a bajánsenyei Echós Szekér-találkozó, az első napon az utánpótlás lépett színre a művelődési házban: a helyi általános iskola alsó tagozatosaiból verbuvált csoportok két előadással is készültek. Anduska Jánosné és Ferincz Gyuláné vezetésével. Fölléptek még a csesztegi iskola drámatagozatosai (rendező: Kovácsné Papp Renáta), a csehimindszenti Pöttyös Hagyományőrző Gyermekcsoport Horváth Barnabásné vezetésével, valamint a szombathelyi Bercsényi iskola Ubuntu csoportja, amelynek vezetője Horváthné Feiner Orsolya. A második nap az Echós Szekér-hagyományt útnak indító felnőtt csoportoké volt: jöttek a szlovéniai Felsőlakosról, jöttek Murakeresztúrról, Csákánydoroszlóból, Vasvárról, Kerkabarabásról, Bükről, Körmendről, és persze nem maradt el a házigazda bajánsenyei Kerkabarka fellépése sem: a Borsosné bolondja című Török Rezső-darabból Szöllősi Judit rendezett előadást. A találkozó ezúttal is az ízes, jókedvű játék jegyében telt, elvégre – ahogy Szöllősi Judit fogalmaz - „ki akar szomorkodni még a színházban is”.

A jókedv mellett elfér a szakmai figyelem is: a Magyar Szín-Játékos Szövetség garantálja a szakmai minőséget a zsűriben. Az előadásokat ezúttal Zalán Tibor költő, színpadi szerző és Lázár Péter drámapedagógus mellett a Szöllősi Judit által meghívott Szarvas József színművész értékelte. Szarvas József – akinek Viszákon van komoly közösségi-kulturális érdekeltsége – mindenképpen szeretett volna közelebbről megismerkedni a senyei színjátszóélettel, és erre igazán jó alkalom volt az Echós Szekér-találkozó. Aki kér, országos minősítést is kaphat a zsűritől, három (arany, ezüst, bronz) kategóriában. A Kerkabarka például kért – és aranyat kapott a Borsosné bolondja-produkcióért. Ezüstöt ért a felsőlakosiak és a körmendiek előadása, a murakeresztúri csoport bronz minősítést szerzett a nemrég megszigorított, komoly rangot jelentő minősítési rendszerben. Egyébként ezen a találkozón nincsen verseny, nincsenek helyezések. A legfőbb érték a találkozás, a közösségépítés, a kapcsolatok bővítése – és az előadásokat követő szakmai eszmecsere. Minden résztvevő szép őrségi kerámiát vihet haza: emléknek és emlékeztetőnek, hogy az Echós Szekér elindul jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!