Kultúra

2017.04.14. 07:20

Kiadvánnyal emlékeznek a Kossuth díjas költőre

VASVÁR Tíz éve halt meg Nagy Gáspár. A Kossuth díjas költő emlékére kiadványt készített a kulturális központ. Az intézménynek szintén Nagy Gáspár a névadója.

Pogács Mónika

A csaknem 150 oldalas kiadvány csütörtökön került ki a nyomdából. Az, hogy Vasvár és térsége ezer szállal kötődik az országosan elismert alkotóhoz, köztudott: A Hegyháton született, itt töltötte gyermekéveit. Bérbaltavár és Nagytilaj is fontos része volt életének.

Az a tény, hogy későbbi életállomásai Pannonhalmához, Budapesthez vagy Budakeszihez kötötték, nem szakította el szülőhelyétől. Rendszeresen hazajárt feleségével, gyermekeivel a szülőházba, Bérbaltavárra. Talán nincs is olyan nagytilaji, vagy bérbaltavári család, akinek ne lenne emléke Nagy Gáspárról és családjáról. Közvetlenségük miatt sokan keresték társaságukat, így szerves részévé váltak a vidéki életnek, a faluközösségnek.

Vitrinbe gyűjtötték a Nagy Gáspártól kapott emlékeket rá emlékező tanulmányokat

Ezért is van helye és ideje a kiadványnak itt és most a Hegyháton. Sokakat érdekelhet. Irodalomtörténészek, költő-kortársak írásai, a tíz év során Nagy Gáspár munkásságáról megjelent cikkek olvashatók az oldalakon. A félmillió forintba kerülő, ezer példányos könyv kiadását pályázat támogatta.

- Úgy van az ember vele, ha nem ez a munkája, félve gondolkozik arról, mit nevezhet könyvnek. Ebben a tisztelet is ott van. De kétségtelen, hogy terjedelmére nézve közepes nagyságú kötetnek számít az összeállítás - mondta Gergye Rezső, felelős kiadó.

A kulturális szakember, a művelődési ház igazgatója hozzátette: A céljuk a kiadvánnyal az volt, hogy az ne csak egy elismert alkotó előtti tisztelgés legyen, melyet egy évforduló generált. Azt szeretnék, ha tartalmának a mindennapokban használati értéke lenne.

- Reméljük azok, akik olvassák és Nagy Gáspárt jól ismerték, megerősítést kapnak tudásukhoz. Akik pedig nem találkoztak költészetével, azok számára közelebb hozza, megismerteti közvetlen személyiségét - magyarázta a szakember.

Gergye Rezső felelős kiadó a frissen érkezett a kiadvánnyal

A füzetet sok fénykép illusztrálja Nagy Gáspárról, a családról illetve a rendezvényekről, melyeket a tíz év alatt a kultusz jegyében rendeztek a térségben.

- A könyv alapvetően azok írásaiból építkezett, akik Gáspár barátai voltak. Ilyen szerző Devecseri Zoltán vagy Mórocz Zsolt. Balogh József verse is olvasható az oldalakon - emelte ki Gergye Rezső.

Több versajánlás is található benne, mely tanároknak, diákoknak, versmondóknak adhat gyakorlati segítséget versválasztáshoz, a költemények értelmezéshez.

- Szinte közmondássá ért köreinkben a "Barátaim! Itt az ideje, hogy összeszámláljuk a hűségeseket, a még nyitott lélekkel és emberi arccal tüntetőket" verssor - mondta az intézményvezető, aki elmesélte: az erdélyi Köröstárkányban egy parasztember fogadta köszönés helyett ezzel a sorral őket egy éve. Talán ez és az ilyen történetek inspirálták még inkább a kiadvány létrejöttét.

No és persze az, hogy a Költő Hazatér Vers és Prózamondó Találkozó idén lesz tíz éves. Egyik különlegessége, hogy a hét évestől a kilencvenig érkeznek majd versmondók. A díjakról zsűri dönt. Azonban, hogy senki nem tér haza üres kézzel innen, az előre borítékolható: minden résztvevő kap majd az évfordulós kiadványból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!