Kultúra

2014.05.14. 17:15

Kincsek a tengerből

Szombathely - Megérkeztek a Horvátországból kölcsönzött amforák, épül a víz alatti világ a Savaria Múzeumban a május 18-án 16 órakor nyíló Adria kiállításhoz.

A Víz alatt múlt felett című tárlat az Adria élővilágát és az ókor tenger alatti emlékeit mutatja be. Amint Csapláros Andrea igazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: külföldi kapcsolatok nélkül a tárlatot nem lehetett volna létrehozni, ezért megmozgattak horvátországi és szlovéniai kapcsolatokat is. Főleg Splitből és Porecből származnak a műtárgyak.

A kiállítás az Adria gazdagságából ad ízelítőt: bemutatja a tenger legjellemzőbb élőlényeit, olyan állatokat és növényeket, amelyek ehetőek, mérgezőek, veszélyesek, szépek, hasznosak vagy tudományos megismerési vágyunk kielégítését szolgálják. Beszél a tenger pusztuló élővilágáról, de arról a gazdagságról is, amit a görögök és a rómaiak teremtettek az Adria mentén. Dr. Vig Károly igazgatóhelyettes úgy fogalmazott: Majd egy évtizedes álom valósul meg e kiállítással. Azokat a víz alatt élő fajokat mutatjuk be, amelyekkel a hétköznapi ember is találkozhat, ehhez a Savaria Múzeum anyaga is elég, méltó módon tölti ki a rendelkezésre álló teret.

Az Adriáról szóló nyolcrészes kiállítássorozat egy következő része lesz az addigra örökzöld növényekkel benépesített Iseumban május 29-én nyíló Út az Adriához, amelyről Sosztarits Ottó régész beszélt. A Borostyánútról van szó természetesen - Aquilea végponttal -, amelyen a rómaiak is jöttek, és hoztak mindent délről, ami a mindennapjaikhoz szükséges volt. Nem tudtak és nem is akartak meglenni a javaik nélkül, hozták a luxuscikkeiket is. Az amforákban bort, világításhoz való olajat szállítottak.

Csapláros Andrea múzeumigazgató a Horvátországból hozott régészeti leleteket mutatja be, a víz alatti ásatásokból származó amforákat, amelyekben bort, olajat, halszószt hoztak délről (Fotó: Horváth Csaba)


A Smidt Múzeumban (május 22-étől) és a Szombathelyi Képtárban (június 5-étől) történeti kiállítások lesznek, melyekről Kelbert Krisztina történész beszélt. Üdvözlet az Adriáról címmel a Smidt Múzeum gyűjteményéből válogatva a boldog békeidők , illetve a II. világháborút megelőző évtizedek utazási szokásaiból, fürdőkultúrájából adnak ízelítőt. Látunk majd Fiume kikötőiben horgonyzó hadihajókat is a képeken. A Tengerre magyar! kiállítás a Szombathelyi Képtárban június 5-én nyílik Fiume magyar emlékezetéről Skultéty Csaba gyűjteményéből. A tárlat színei is Fiume színei lesznek: kék, vörös és arany, valamint megjelenik a város címere, a kétfejű sas a feldőlt vizeskorsóval és a felirattal: Kifogyhatatlanul!  

Czenki Zsuzsanna igazgatóhelyettes egy másik képtári kiállításról beszélt, amelyet kortárs művekből rendeznek Múzsám Adria címmel beküldött képekből. Ez a tárlat június 16-án nyílik a Bloomsday-hez kapcsolódóan. A Savaria Múzeumban június 28-ától lesz látható a Mi is nyaraltunk az Adrián című tárlat, amely a 30-40 évvel ezelőtti nyaralások emlékét idézi fel. A múzeumlátogatók segítségével gyűjtik össze a tárlat anyagát.

Az Adria-sorozatban néprajzi tárlatok is lesznek: A Falu az Adrián keretében láthatunk isztriai emlékeket, így a bukaletát: a kancsót, amiből levesként ették a bort kenyérkockákkal. Az adriai sólepárlás módját (hogy kerül a tengeri só az asztalra?) a Vasi Skanzen mutatja be. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!