Kultúra

2012.09.29. 06:27

Kinyílt a laborok ajtaja

Szombathely - Péntek délután, este és éjjel tartották a Kutatók Éjszakáját a Savaria Egyetemi Központban.

Bajdó Bettina

Szeptember negyedik péntekjének az éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké volt. Ismét kinyíltak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók újra kibújtak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelven mutatták be a tudományokat. A Kutatók Éjszakáján kicsik és nagyok személyesen találkozhattak a kutatókkal, kipróbálhatták eszközeiket, találmányaikat, megismerhették a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok segítségével.

Az egész országban tartottak programokat a pénteki napon, s ez alól a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja sem volt kivétel. A kutatók és segédeik már hetek óta készültek a nagy napra, s sokat gyakoroltak azért, hogy minden biztonságos és tökéletes legyen.

- Uniós kezdeményezésre rendezték meg először Magyarországon a Kutatók Éjszakája elnevezésű kezdeményezést - mondja dr. Skribanek Anna tanszéki koordinátor, főiskolai tanár. - Hét éve volt először hazánkban, ám akkor még csak Budapesten voltak programok. Ahogy teltek az évek, egyre többen kapcsolódtunk be a programokba. Szombathely a második évben csatlakozott a kezdeményezéshez, ám akkor még csak a természettudományi kar vállalkozott erre a feladatra. Népszerűek lettek a programjaink, s nagyon örültünk annak, hogy meg tudtuk mutatni a közönségnek azt, hogy a kutató is csak ember.

A tanár szerint nagy előrelépés, hogy az  intézmények zárt világa végre mindenki számára nyitottá vált. Így bárki benézhetett a kulisszák mögé. Minden korosztályt szívesen láttak a programjaikon, s annak is nagyon örültek, hogy  sok általános és középiskolás volt kíváncsi a természettudományi munka szépségeire. Két éve minden kar részt vesz a rendezvényen, ezért  idén is nagy kínálat várta az érdeklődőket. Volt gombakiállítás, tudományos játszóház, s robotok is érkeztek a rendezvényre. Banánból is lehetett DNS-t kivonni, kreatív biológiai kísérletekből is volt bemutató. Hőfényképet is készítettek, s megvizsgálták patkányokon az agy működését. Megismerkedhetett bárki a barlangjárás eszközeivel, s testösszetétel vizsgálatra is sort lehetett keríteni.

 

Túlvilági utazásra invitáltak

Nemcsak az egyetemen tartottak programokat, hanem az Iseum Savariensében is. Az idei program tematikája a Temető a város határában időszaki kiállítás apropóján a temetkezési szokások és halottkultuszok az ókorban volt, a különleges éjszaka pedig Utak a túlvilágra címet kapta. Bevezetésként azt a  klasszikus témát elevenítettek fel, hogy volt-e földrengés Savariában, majd  a túlvilágra utazhattak az érdeklődők az előadók segítségével. A programok szünetében római hangulatú vendéglátás és a Boogie Thing zenekar várta a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!