Kultúra

2017.04.10. 14:35

Kipárnázták a Fő teret - A művészeti alkotóműhely mindig megújuló energiái

Szombathely - A Westwerk Egyesület mindig megújuló energiáit most éppen a megújuló energiák szolgálatába állítja: a művészeti alkotóműhely tagjai hétfőn szépen kipárnázták a Fő teret. Tessék bátran helyet foglalni!

Ölbei Lívia

Előbb egy napsütötte délutánon betűlevest csináltak a Csónakázótóból, aztán sajátosan tálalt, puha, fehér lisztben megforgatott Ivanov-monológgal ejtették ámulatba - változtatták önfeledten játszó kisgyerekké - a Weöres Sándor Színház gyanútlan közönségét. A szombathelyi Westwerk Művészeti Alkotóműhely - Bakucz András építész elnökletével - kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a legkülönbözőbb képzőművészeti ágakat képviselő egyesületi tagok valódi műhelymunkában, valódi együttműködésben közösségi akciókat hozzanak létre; vagyis a hagyományos kiállítóterek zárt világából kilépve köztereken kérdezzenek rá a világ és a város aktuális állapotára.

Minden jel azt mutatja, hogy a Westwerk-műhely rátapintott valami fontosra. Olyannyira, hogy a legújabb Westwerk-megmozdulás felkérésre valósult-valósul meg. A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. kérte föl az egyesületet arra a Fő téri művészeti akcióra, amelynek áldásait már a hétfői melengető napsütésben is élvezhették a járókelők. Föltéve, hogy elég bátrak voltak birtokba venni a térkövezeten elhelyezett jókora párnákat - amelyeket első pillantásra akár köztéri szoborcsoportnak is gondolhatnánk. De ez itt vérbeli alkalmazott művészet, bár mindennapinak nem nevezhető. Viszont a kiteljesítéséhez szükség van a közönség aktivitására: a környezetvédelem, az energiatudatosság jegyében, méghozzá a távhőszolgáltatás napja alkalmából. Ezúttal az országos rendezvény központja itt lesz a Fő téren. A szombathelyi távhőszolgáltató a Zöldülj velünk! című társadalmi célú programmal kapcsolódik a szerdai eseményhez.


A párnák birtokba vételével viszont nem kell szerdáig várni, addig is gyakorolhatjuk a környezettudatosságot és a szemléletváltást. A párnaprojekt vezetői a Westwerkben Baki Orsolya, Farkas Imre és Söptei Eszter (Eszter egyébként designer-iparművészként szebbnél szebb, ötletesnél ötletesebb párnákat tervez). A közreműködők: Bakucz András, Dénes Nóra, Egri Balázs, Kassai Ferenc, Pálfi Gyöngyvér, Rasperger Dávid, Szántó István, Tóth Norbert, Tóth Péter. Az installációs elképzeléseket ezúttal a Fő tér köztérfunkciója határozta meg, magyarázza Baki Orsi:


- A köztér egy olyan nyilvános térhez kapcsolódó (mikro)társadalmi környezet, amelynek közösségi és privát használatából most a rekreációhoz és a pihenéshez kapcsolódó jellegzetességekre helyeztük a hangsúlyt. A párnák töltőanyaga a faapríték, amely - mint megújuló energiaforrás - az alternatív fűtési rendszerek alapanyaga.

Fotó: Unger Tamás

A hőtükörfóliát megidéző ezüstszín párnákból mindehhez madárhangok csalogathatók elő. A párna-performansz három napig tart a Fő téren. Vissza a természetbe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!