Kultúra

2015.09.29. 18:49

Kísérletek textillel – konferencia a Szombathelyi Képtárban

Szombathely - A kísérleti textil címmel rendeztek konferenciát a Szombathelyi Képtárban. Az előadások az alkotóműhelyek szerepét, a biennálékra és a triennálékra gyakorolt hatásukat járták körbe.

Szombathelyi Médiaközpont

Júniusban ötödik alkalommal rendeztek textiltriennálét a Szombathelyi Képtárban. A tárlaton 170 művész több mint 200 alkotása látható. A műfajnak közel ötvenéves hagyománya van a városban, mára országos és nemzetközi szinten is elismert.

- Ez egy nagyon érdekes kulturális történelmi események láncolata. Nagyon szerencsés akarások és véletlenek kapcsán végül is egy művészeti, szakmai terület megtalálta a helyét Vas megyében – fogalmazott Polgár Csaba textilművész.

Czebula Anna
Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A találkozó apropóját az adta, hogy 1975-ben, negyven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Velemi Alkotóműhely, aminek nagy szerepe volt az autonóm textil kifejlődésében. Minden ősszel hat hétre összegyűltek a művészek, a legfőbb céljuk ezúttal azonban nem a tárgyi alkotás volt.

- Itt nem az volt a lényeg, hogy alkotások szülessenek, hanem hogy kísérletezzenek. Feszegették a textilnek, mint anyagnak a határait – magyarázta Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója.

A konferencián alkotók, művészettörténészek, a szakma iránt érdeklődők vettek részt. Fitz Péter, a Savaria Múzeum textilgyűjteményének egykori vezetője például személyes élményeit elevenítette fel a hallgatóság előtt, de a velemi mellett szó volt a zsennyei és a kecskeméti alkotóműhelyről is. Az előadások sorát kerekasztalbeszélgetés zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!