Kultúra

2017.01.27. 15:50

Kitömött kiállítás - A biológia-szertár helyét így veszi át a múzeum

A régi biológia-szertárak hangulatára apellál a Savaria Múzeum (év)nyitó kiállítása, de nem a nosztalgiázás kedvéért. Korszakhatáron vagyunk: ami nemrég még iskolai szemléltetőeszköz volt, ma múzeumi tárgy; így válhat újra szemléltetőeszközzé.

Ölbei Lívia

A lépcsőket még nejlon fedi, de az épület felújítása után itt az első kiállítás a Savaria Múzeumban. A Szertárból múzeum című tárlat koncepcióját prof. dr. Víg Károly, a múzeum tudományos igazgatóhelyettese fogalmazta meg. A merev tekintetű kitömött állatokkal és más preparátumokkal zsúfolt emeleti teremben egyrészt jelképes, másrészt valóságos a térben elhelyezett ajtókeret (még érezni a friss festékszagot), amelyen belépve magunk mögött hagyjuk a szertári múltat és szembesülünk a falfelületre vetített digitális jövővel (ezeken a felületeken láthatóvá válik mindaz, ami egyébként szabad szemmel nem látható, de a virtuális tér ideális terepe a modellalkotásnak is).

A megnyitón Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója és dr. Puskás Tivadar polgármester (akiben kémiatanár édesapja révén meghatározó gyerekkori emlékeket idéz a „szertár szaga") köszöntője után a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe a kiállítást.

Szertárból múzeum, minden korosztálynak. Kiss Ernő Csaba és Vincze Sára a kiállítás megnyitóján

Dr. Korsós Zoltán mindenekelőtt hangsúlyozta: a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum természettudományi osztálya „oszlopos tagja" az országos hálózatnak, ráadásul miközben jellemzően mindenfelé fogyatkozóban vannak ezek a gyűjtemények, a szombathelyi részleg inkább bővül és erősödik, és ez mindenképpen üdvözlendő.

Az iskolai biológia-szertárt megidéző, megrakott tárlókban látható preparátumok azonban természetüknél fogva ki voltak (vannak) téve a pusztulásnak, állandó felügyeletet vagy pótlást igényelnek. Dr. Korsós Zoltán még emlékszik azokra az időkre, amikor a tanszerellátó budapesti boltjában (az Astoriánál) árulták a kitömött állatokat, amelyeket szerte a világban fogtak be, preparáltak és kínáltak föl eladásra (a rákosi vipera például így sodródott a kihalás szélére). Ez már így nem működik; szerencsére. Úgyhogy ma a megmentendő („kihalófélben lévő") preparátumoknak is múzeumban a helyük. A mai felnőtt generációkat nosztalgikus hangulatba ringató szertár helyét átveszi a múzeum, ahol a tárlatokat - a szombathelyit is - múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik. Dr. Korsós Zoltán hangsúlyozta: a tárgyakat háttérbe szorító virtualitás újabb kapukat nyit - a természettudományos ismeretterjesztésben is.

Kihalófélben lévő preparátumok egy korszerű kiállításon

De arról, hogy a távolabbi jövő mit hoz, legfeljebb sejtéseink lehetnek. A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója mindenesetre nem válaszolt arra az általa föltett kérdésre, hogy vajon az ember jó gazdája-e a Földnek. Azt viszont (mintegy szemléltetésképpen) megjegyezte, hogy ma már mindössze néhány ezer elefánt él szabadon Afrikában.

Nábrádi Szabolcs és a bőség zavara Fotók: Szendi Péter

Elefánttal a Savaria Múzeum kiállításán nem találkozhatunk, de sok mással annál inkább. Akit érdekel, hogy mi fán terem mondjuk a bibircses kalappa (Calappa granulata), vagy mit érdemes tudni az európai homárról, esetleg szívesen fölidézné gyerekkora szertári élményeit, föltétlenül nézzen be a Savaria Múzeumba! A Szertárból múzeum címmel megrendezett, egyszerre múltidéző és futurisztikus évnyitó kiállítás augusztus 31-éig tart nyitva. Ahogyan a tárlatnyitón elhangzott: a böngészés mellé érdemes tárlatvezetést kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!