Kultúra

2015.05.24. 13:30

Kivirágzott az Őrség – idén is emberi találkozókat tartanak a művészetek fényénél

Őriszentpéter - Kiemelt pillanata az évnek a pünkösd, az ünnep háttérsugárzása erősíti az emlékezetes találkozásokat – hangsúlyozta Sülyi Péter, a Virágzás Napjai atyja.

Bakos Ágnes

Útravalót, kultúra-csomagokat kap immár 22. éve minden látogató az Őrség szívében. Gondolkodó együttlétekkel gazdagodnak a Virágzás Napjai vendégei, akik közül rengetegen visszatérnek évek óta. - Ilyenkor összefutnak emberek, különböző tájakról, néha különböző földrészekről is - mondta Sülyi Péter.

Egy különleges találkozás pünkösdvasárnap délelőtt is történt: megérkezett Kokas Katalin hegedűművész és Szüts Apor, egy fiatal, rendkívül tehetséges zongorista. Mindketten visszatérő vendégei az őrségi programsornak – de most szerepeltek közösen először.

A Teleház termeibe szorította a programokat a hideg, esős időjárás az idei Virágzás Napjain. Pünkösdvasárnapra aztán kisütött a nap és megnyílt a Pajtaszínház is. A két fiatal zenész azonnal birtokba vette a teret és egymásra hangolódtak. Beethoven F-dúr Tavaszi szonátájával és Brahms Brácsa-dalokkal varázsolták el a közönséget.

Közben a pünkösd ünnepe apropóján a vallásról tartott előadást Dr. Böszörményi László. Az egyetemi tanár témaindításában a fő kérdésnek nevezte, hogy milyen képesség az emberben az, amit vallásnak nevezünk? Gondolkodás, érzés vagy észlelés, vagy elveszett valami? Ez utóbbit hangsúlyozta: a valaminek a hiányát. Aztán ünnepi hangulatú, mégis teljesen természetes gondolkodó együttlét kerekedett a vallás témájában.

Megtöltötték a Teleházat a hallgatók. A Virágzás Napjait övező érdeklődéssel kapcsolatban Sülyi Péter hangsúlyozta: Hogy mennyien vannak, az soha nem érdekelt. Ez nem tömegrendezvény. Nem is tud az lenni, mert akkor elveszíteni a jellegét. Az arcok itt megmaradnak, egy tömegben összeolvadnak. A főszervező szerint az elmúlt 22 év alatt megmaradt az élhető léptéke a programnak, amit nem szeretnének bővíteni.

- A pünkösd csodája évről évre megjelenjen, ez a cél - foglalta össze röviden Sülyi Péter.

Sülyi Péter, a Virágzás Napjai megálmodója szerint maradtak emberi léptékűek a pünkösdi, őrségi művészeti találkozások
Fotó: Bakos Ágnes

Művészet és kultúra, vallás és játék, Őrség és gondolkodó pihenés – egész évre feltöltődnek ilyenkor a látogatók a Virágzás Napjain. Ezt kívánta köszöntőjében Sülyi Péter, és ez érződött a még hűvös, nyirkos pajtában, a téliesen befűtött, hangulatos, kuckós Teleházban és a napsütötte, sáros, csendes udvaron. Az Őrség szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!