Kultúra

2014.11.14. 15:30

Koltai Róbert, innen a szomszédból

Koltai Róbertnek a játék az élete. Mindenből poént csinál, a szombathelyi Siker Könyvtárban is, ahova zenés beszélgetésre kapott meghívást. Kívánságműsor lesz belőle. Jó lenne, ha minden kívánságunk így teljesülne.

Ölbei Lívia

De ne legyünk telhetetlenek. Erre az estére pont elég az a sokszor fanyar derű, amely a zsúfolásig megtelt Siker Könyvtárban kitart a beszélgetés végéig, talán még tovább is. Koltai Róbert a lehető legtermészetesebb módon helyezkedik el a könyvtár otthonosságában. Mindenütt könyvek és csillogó, mosolygó tekintetek. Fölöttünk aranyló falevélfüzérek szobadísznek: mintha örömlepkék röpdösnének, vagy leszállnának közénk a csillagok. Koltai Róbert nyilván bárhol képes megteremteni ezt a közvetlenséget (van rutinja a közönségtalálkozókban is), de most különös pluszt ad a hangulathoz maga a könyvtár – és az a nem mellékes körülmény, hogy innen a szomszédból, az Akacs 7-ből ugrott át az Ady tér 40-be, épp csak fölkapott egy zakót a pulóverére. A Weöres Sándor Színház nagyszínpadán este 7-kor az Én és a kisöcsém című „operettőrület” megy, az előadásnak Koltai Róbert a rendezője, plusz egyik szereplője. Valaki bemondja, hogy sajnos nem kapott jegyet. A rendező viszont sajnos nem bánkódik: az Én és a kisöcsém ezek szerint komoly siker. Különös, mélázik el egy pillanatra: amiben ő benne van, mindig hosszú ideig műsoron marad, a Godot...-tól A miniszter félrelépig. Ki tudja, hogy van ez. (A Godot-ra várva premierjének évéről alkalmi kis vita kerekedik, a néző szerint 1971, Koltai Róbert szerint 1975. Húsz évig évig ment az előadás.) Szombathelyen persze tíz, húsz évig tartó szériákról nem álmodhatunk (maga a színház is másféle rendszerben működik), de az Én és a kisöcsém biztos föltűnik még a színpadon, a bérleten túl is.

Fotó: Tímár Gergely

A Godot... a legendás kaposvári hőskorszakba visz; főleg, hogy a kíváncsi néző  ezt a megfejthetetlen titkot szeretné megint megfejteni. Bár, ha meggondoljuk, Koltai Róbert még szombathelyi munkáit is Kaposvárnak köszönheti: nemcsak ő, hanem a WSSz alapító-igazgatója, Jordán Tamás is része az eleven legendának, kettejük barátsága onnan datálódik. Koltai Róbert azt ajánlja, hogy aki ezekre az időkre kíváncsi, nézze meg a Szamba című Koltai-filmet. A Szamba a tragikusan fiatalon meghalt (önkezével vetett véget életének) osztálytárs és kolléga, Kiss István emlékét idézi. És ahogy minden nagy történet, a kaposvári is a hiánnyal kezdődik: „Nem voltam fiatalhős-típus, nem kellettem sehova, így kerültem Kaposvárra, ahol akkoriban az ország egyik leggyengébb színháza működött.” A 70-es évek elején vagyunk, Koltai Róbert 1971-ben diplomázott a színművészeti főiskolán. (És egy percre se felejtsük el, hogy a személyes emlékeiből is azonnal jól poentírozott előadást, élvezetes jelenetfüzért csinál.) Igen ám, de akkor Kaposvárra került Zsámbéki Gábor is – ma az egyik, ha nem a legelismertebb magyar színházrendező. Így kezdődött, nagy színháztörténeti korszak lett belőle.

Ezen a ponton előkerül egy régi paródia, a kaposvári színház és a fiatal Koltai Róbert egykori igazgatójáról (akit persze nem a tehetsége, felkészültsége okán neveztek ki első embernek, hanem egészen más okból). A paródia pedig minden valószínűség szerint azért fontos ma is, mert Latinovits Zoltán „a kupé piszkos padlóján fetrengett a nevetéstől”, amikor egyszer filmforgatás közben a spontán bemutató közönsége volt. Játék az élet.

Koltai Róbert közkívánatra József Attila-verset mond: A Dunánál talán soha nem volt időszerűbb, mint most. A komédiás ezúttal bensőségesen komoly, angyal száll el fölöttünk, a falevelek között.

Dés-dal a búcsú: „Legyen úgy, legy úgy, ahogy eltalált a sorsunk...” Elvégre: Sose halunk meg. Csak néha egy kicsit.

Énekel, aztán jól elverik

Amikor készült a Sose halunk meg musicalváltozata, adódott egy megoldásra váró dramaturgiai helyzet. A filmben Gyuszi bácsi – Koltai Róbert – móresre tanítja a lovasrendőrt, aztán jól elverik, mármint Gyuszi bácsit. A színpadra lovat cipelni mégse lehet, viszont Gyuszi bácsit meg kell verni. Dés László kitalálta, hogy énekeljen valamit, amit énekelni tilos. Így született meg „Dés vadonaút 56-os dala", a Legyen úgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!