Kultúra

2017.04.17. 11:40

Nívós a körmendi Várostörténeti Akadémia

Körmend - Egyre népszerűbb a Várostörténeti Akadémia. Az évadzárón Popély Árpád adott elő a felvidékiekről.

Kozma Gábor

Az évedzáró előadást Popély Árpád somorjai kisebbségkutató, a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Kara történelem tanszékének adjunktusa tartotta az akadémián, telt ház előtt.

Az 56-os forradalom hatásairól szólt a kisebbségi létben élőkre vetítve. Mint mondta, sokan kerültek börtönbe Csehszlovákiában is. Az ottani felvidéki magyarokat 1945 után már meghurcolták, a kitelepítések főként az értelmiséget érintették. A forradalom kitörésekor válságtanácskozás kezdődött Prágában.

Dr. Vörös Ottó és dr. Popély Árpád a Várostörténeti Akadémián Fotó: Jámbori Tamás

A Csehszlovákiai Magyarok Kulturális Egyesülete (CSEMADOK) aktív ellenpropaganda-kampányt folytatott a sajtóban. Az Új Szó című folyóirat bizakodó hangvételű cikkeket juttatott a hivatalos pártlapok anyagaiból a magyar olvasók elé. 1957 februárjában Münnich Ferenc fegyvereket, töltényeket és ötezer gumibotot kért Csehszlovákiától, amit meg is kapott.

Ennek ellenére széles réteg szimpatizált a forradalommal, de nem merte kifejezni azt. A megtorlások során félezer embert vettek őrizetbe, többségüket elítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!