Kultúra

2016.05.08. 12:45

Kőszegi író kapta a Nagy Gáspár-díjat – A költő egykori barátai ünnepeltek Bérbaltaváron

Bérbaltavár – Átadták a Nagy Gáspár Kossuth-díjas költőről elnevezett irodalmi és művészeti díjat bérbaltavári szülőházában. Nemcsak a helyszín, de a kitüntetett is vasi volt: Mórocz Zsolt kőszegi írónak, esszéistának ítélte idén a kuratórium az elismerést.

Pogács Mónika

A méltatás

– A móroczi írásmű mindenekelőtt kihívó, kiszámíthatatlan, formabontó, gyakran zavarba ejtően tiszteletlen, metszően okos, olykor nyers. Alkuképtelen és keményfejűen büszke. Egyszerre könnyed, elegáns, szellemes, szórakoztató és tájékozott. Olvasott, elmélyült, szakmailag pontos, emelkedett és ironikus. Író és bölcselő libikókázik a szövegeiben – hangzott el a laudációban. Papp Endre, a Hitel folyóirat felelős szerkesztője méltatta a Kőszegen élő Mórocz Zsolt esszéíró, irodalomtörténészt, aki idén a díjat kapta. Papp Endre hangsúlyozta: Az elismerés azért kapta a kőszegi esszéista, mert a Kossuth díjas költő szellemiségét, etikai karakterét képviseli helyi alkotóként.

– Helyi érték nélkül nincs egyetemes sem. A nyelvet, a lét hajlékát pedig költők írók őrzik – fogalmazott a díj odaítélésének indoklásában.

Fotó: Pogács Mónika

A program vendégei

A rendezvényre a családtagok mellett a hazai irodalmi, színházi, képzőművészeti élet meghatározó személyiségei, Nagy Gáspár egykori barátai, művésztársai jöttek el, helyből és a Hegyhátról is.

– Akik eljöttek, azok mindegyike kedves ember volt Gáspár számára. Én különösen annak örültem, hogy helyből és  szomszéd falvakból is sokan voltak vendégeink – mondta Szabó Márta, a költő özvegye.

– A környezeti hatás rányomta bélyegét az itt született emberekre, ezért származhatott annyi híres és kevésbé híres, de nagyszerű ember erről a vidékről: Nagy Gáspár, Béri Balogh Ádám vagy épp Szakály Ferenc helytörténész, akit sajnos a napokban temettünk el – mondta az ünneplők köszöntésében Németh Béla, Bérbaltavár polgármestere.

A díjról

A Nagy Gáspár Alapítvány 2014-ben alapított művészeti díjat.  Az elismerés átadását a Nagy Gáspár május 4-i születésnapjához legközelebbi szombatra időzítik. A kitüntetésről a Nagy Gáspár Alapítvány delegáltjai mellett Budakeszi, Pannonhalma, Vasvár és a Hitel folyóirat döntéshozóiból álló grémium határozott – mondta el dr. Monostori Imre irodalomtörténész, a díj kuratóriumának elnöke.

A méltatás után egy Csíkszentmihályi Róbert által készített plakettet adott át Mórocz Zsoltnak.

A kőszegi író

– Nem vagyok sem intellektuális fakír, sem álszent, így természetesen nagyon örülök az elismerésnek. Az kelt bennem disszonáns érzést, hogy olyan díjat kapok, melynek névadóját jól ismertem és barátja voltam – fogalmazott Mórocz Zsolt. A kőszegi író a barátságot úgy jellemezte: folyamatosan figyeltek egymás munkáira. Nagy Gáspár önzetlenül, sokszor észrevétlenül segítette irodalmi pályáját. – Ha valaki nem ismerte a nevemet, helyettem bántódott meg – mondta a díjazott. Mórocz Zsolt arról beszélt: Nagy Gáspár nyelve a hazai tájak nyelve. Ezért van az olvasó otthon nála és értheti a verseket, írásokat.

– Nagy Gáspár tisztánlátása utat mutathat, hogy ne essünk kétségbe az elsötétülő horizont miatt. Ez a süllyedő világ jobb lett, mint amilyen őelőtte volt. Ezzel köszönöm meg a díjat mindazoknak, akiknek köszönettel tartozom érte – zárta beszédét a kőszegi író.

Közreműködők

A díjátadón a Vasvári Zeneiskola klarinét kvartettje működött közre. Csíkos Gábor, a debreceni Csokonai Színház művésze szavalt Nagy Gáspár-verseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!