Kultúra

2016.11.09. 19:35

Kristóf Ágota a híres nők között

Szombathely- A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában, a szombathelyi önkormányzat támogatásával megjelent a Híres szombathelyi nők sorozat 15. kötete.

Ölbei Lívia

A világhírű francia nyelvű életművel szorosan összefüggő, gazdag személyes képanyaggal illusztrált Kristóf Ágota-életrajz szerzője Czetter Ibolya, a Nyugat-magyarországi Egyetem intézetigazgatója. Amikor a tanítványait arról kérdezi, hogy mit tudnak Agota Kristofról/Kristóf Ágotáról, gyakran még mindig azt a választ kapja, hogy „Agatha Christie-t ismerik, de Agota Kristofot nem”. Pedig a saját végakarata szerint Kőszegen nyugvó szerző legnevezetesebb regénye, a később Trilógiává bővített A Nagy Füzet többfelé iskolai kötelező olvasmány, írója tényleg világhírű. És a miénk. Az ŐrvidékHáz könyvbemutatója telt házat vonzott.

Csikvánd, Kőszeg, Szombathely. A szülőfalu, a gyerekkori - és az örökös - otthon; valamint a gimnáziumi évek helyszíne. Kristóf Ágota Szombathelyen, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban (akkor állami általános leánygimnázium) érettségizett 1954-ben.


Locher Katalin köszönetet mondott nagynénje emlékének őrzéséért

Ezt a tényt 2014 tavasza óta emléktábla is rögzíti az iskola bejáratánál, az avatóra konferenciát rendeztek, az előadásokból időközben kötet született. A Svájcban letelepedett, világhírű frankofón - franciául író -, a legnagyobbakkal (Beckett, Ionesco) együtt számontartott szerző, Agota Kristof sok nemzetközi rangú kitüntetése mellé 2011-ben végre megkapta a pont 60 éve, 1956-ban elhagyott szülőhazájától is az elismerést: március 15-ére már súlyos betegen jött haza átvenni a Kossuth-díjat. A szélesebb körű magyarországi ismertséget a Párizsban pont 30 éve, 1986-ban; magyarul Bognár Róbert fordításában 1989-ben megjelent A Nagy Füzet című, később Trilógiává bővített regény filmváltozata hozta meg számára: Szász János munkája 2013-ban elnyerte Karlovy Vary-ban a Kristályglóbuszt. Kristóf Ágotát tehát az internátusban eltöltött gimnáziumi évek kötik Szombathelyhez: így kerülhetett bele abba a sorozatba, amely a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában, az önkormányzat támogatásával veszi számba a híres szombathelyi nőket . A becses arcképcsarnokban különösen becses a frissen megjelent 15. kötet: a Kristóf Ágota-életrajzot szerzőként Czetter Ibolya intézetigazgató (NYME) jegyzi.


A szerző, Czetter Ibolya élményt adó előadást tartott Fotó: Unger Tamás

Az ŐrvidékHáz telt házas könyvbemutatóján mindenekelőtt elhangzott Kristóf Ágota kedvenc népdala: Elindultam szép hazámból... Élete és életműve a kínzó, sokrétegű hiányból táplálkozik. Mayer Borbála (KDG) részletet olvasott föl A Nagy Füzetből. A közönséget házigazdaként, ezúttal az ŐrvidékHáz irodalmi műhelye nevében köszöntötte Farkas Csaba, a Szülőföld vezetője. Mint mondta, a sorozatot 22 kötetesre tervezik, ő maga már alig várja , hogy a 22 kötetet fölsorakoztatva a gerincen elhelyezett betűkből összeolvashassuk a sorozatcímet: Híres szombathelyi nők. A város nevében Koczka Tibor alpolgármester köszöntötte a vendégeket, kiemelve, hogy a KDG méltóképpen készül fennállásának 100. évfordulójára. A sorozat ötletgazdája - és Kelbert Krisztinával együtt szerkesztője -, dr. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnök köszönetet mondott a feladatot önkéntes munkában elvállaló szerzőknek, az alpolgármestert pedig arra kérte: a jövő évi költségvetés tervezése során ne felejtse el belekalkulálni a Híres szombathelyi nőket.

A bemutatóra eljött Kristóf Jenő lánya, Locher Katalin, aki mosolyogva mondott köszönetet azért, hogy Szombathely számontartja nagynénje emlékét . A Nagy Füzet ikerpárjának modellje, Kristóf Ágota testvére, Jenő, betegsége okán nem jöhetett. Katalinnal sokat segített a könyv megszületésében. Czetter Ibolya vetített képes előadásban foglalta össze ezt a nem mindennapi életpályát. Nicolás Gómez Dávilát idézte: Minden életrajz szomorú. Aztán hosszan dedikált. Mint mondta, Agota Kristof svájci városában, Neuchatelben ezekben a percekben éppen Az analfabéta színpadi változatának premierjére készült a közönség.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!