Kultúra

2017.03.27. 19:35

Kutyák fönn és lenn - Folytatódik az Iseum állatos sorozata

Szombathely - Az Iseum Szent és profán állataink című sorozatában égi és alvilági kutyákról lesz szó március 29-én (szerda) 17 órakor.

Ölbei Lívia

Kutyák az égen és az alvilágban - ezt az összefoglaló címet kapta az iseumi szerda délután. A kutyákhoz ókori vallási képzetek sokasága kötődik. Kutya volt Artemis, Hekate és Silvanus kísérője. Háromfejű kutya - Kerberosz/Cerberus - őrizte az alvilág kapuját is. (Szabó Magda novellájában nem véletlenül kell mézescsókkal kínálni Cerberust. Hátha félrenéz.)

A kutya persze csillagképek formájában az égboltról sem hiányzik. A Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Sirius (Sothis) az egyiptomiak csillaghitében játszott fontos szerepet. A germánoknál - amint az a szelestei temető anyagából is kitűnik - szintén különleges, megbecsült szerep jutott a kutyáknak. Előadók: Sosztarits Ottó régész, Tugya Beáta zoológus, Kovács József csillagász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!