Kultúra

2017.05.22. 18:20

Lamantinok a láthatáron

SZOMBATHELY - Szilvesztertől szilveszterig mérjük az éveket, de vehetnénk mértékegységnek a Lamantint is: a jazzfesztivált, valamint a fesztiválhoz szervesen kapcsolódó improvizációs tábort, amely több szempontból is "leg"-nek számít az országos kínálatban. Május 31-éig szabad a pálya, még lehet jelentkezni! Külön büszkeség, hogy jubilál a tábor: ez lesz a tizenötödik.

Ölbei Lívia

Érdemes résen lenni, hiszen 140 hallgatót tud fogadni a továbbra is az Improvizatív Zeneműhely Egyesület által meghirdetett-megszervezett improvizációs tábor, ahol nem csak a legjobbaktól tanulhatnak a táborozók: természetesen az idén is mód lesz arra, hogy mesterek és tanítványok együtt lépjenek színpadra; könnyedén és szabadon átlépve a 15. születésnapját ünneplő Lamantin-tábor és a 18. Lamantin-fesztivál - a műfajból következően rugalmas - határait. Tehetik mindezt június 18-tól 24-éig.

A Jamal Thomas Band a fesztivál fellépői között. A világklasszis dobos, Jamal Thomas (balra) mesterkurzust is tart a szombathelyi improvizációs táborban Fotó: Improvizációs Műhely

Vajon miben rejlik a szombathelyi improvizációs tábor masszív sikere? Az első és alapvető ok talán abban keresendő, hogy a nonprofit és közhasznú alapon, Tímár Péter elnökletével működő Improvizatív Zeneműhely Egyesületet olyan baráti társaság hozta létre és működteti azóta is, amelynek tagjai egyrészt a hozzáértésre, másrészt a nem lanyhuló belső indíttatásra, elhivatottságra - egyszerűbben szólva a jazz olthatatlan szeretetére - alapozzák a tábor és a fesztivál megszervezését. Ebből következik az egyenletesen és kiemelkedően magas színvonal, a jól kitalált, stabil és szervesen fölépített tábori struktúra, amely sok szálon kapcsolódik az egyhetes táborral egy időben zajló Lamantin Jazz Fesztiválhoz. Kimondható, hogy a Lamantin ma az ország legsokrétűbb, leghuzamosabb ideje prosperáló zenei tábora, ahol a hangszeres tudás szintje határozza meg a csoportbeosztást. Különben: "Egész héten zenével vannak itt körülvéve a hallgatók", mondja Tímár Péter. Nemcsak a hangszeres és elméleti órákon, valamint a mesterkurzusokon, hanem az esti klubban is, ahol naponta örömzenének lehet tanúja és részese a közönség.

Az este itt a jam session ideje: ilyenkor adódik alkalom arra, hogy a hallgatók akár mestereikkel lépjenek színpadra - tetszés szerint. Arról nem beszélve, hogy a tábor elején megalakított formációk a tábor végén egytől egyig bemutatkoznak: "Az embernek leesik az álla, hogy mennyi tehetséges zenész gyűlik össze évről évre." A bármely összehasonlítást bátran kiálló színvonal garanciája a tanári kar, élén Márkus Tibor jazz-zongoristával, az improvizációs tábor művészeti vezetőjével, aki zongora-hallásfejlesztést és jazztörténetet tanít az idén. És ha Márkus Tibor: jólesik megismételni, hogy a Magyar Jazz Szövetség Gonda János-díját ebben az évben Márkus Tibor vehette át; éppen kiemelkedő oktató munkájáért. A nemrég megalapított Jazz Mecénás Díjjal pedig Tímár Péter tevékenységét ismerte el idén a jazz- szövetség. Nem mellékes az sem, hogy mind a Zeneakadémia jazz tanszékével, mind a szakminisztériummal gyümölcsöző szakmai kapcsolatot tart fönn a szombathelyi Improvizatív Zeneműhely Egyesület. A Lamantin-tábor akkreditált továbbképzés, ahol zeneiskolai tanárok is rendszeresen megjelennek. Misszió ez is: lehetőség szerint minél szélesebb körben elhinteni a jazz - bár talán pontosabb improvizációs készséget mondani - "magvait" már az alapszintű zeneoktatásban. A kulcsszó mindenképpen az improvizáció (ezt állítja az elnevezés is): mert bár a táborban és a fesztiválon egyaránt a jazz az alappillér, mindig van kitekintés is (blues, funky stb.).

Böngésszük át akkor a tanári kar névsorát (messze a teljesség igénye nélkül). Itt lesz az európai szaktekintélynek számító Spányi Emil (zongora, jazzelmélet), akinek órái iránt mindig rendkívül nagy az érdeklődés. Speciális elméleti rendszere izgalmasan ötvözi az európai és az amerikai szisztémát. Tanít a táborban Friedrich Károly (harsona, trombita, zenekari gyakorlat, big band), aztán Nesztor Iván és Jeszenszky György is (dob, ütőhangszerek, zenekari gyakorlat). Az idei mesterkurzus-kínálatban találjuk a világklasszis dobost, Jamal Thomast (USA), aki természetesen a fesztiválon ugyancsak föllép, ahogyan Fekete-Kovács Kornél is, aki kétnapos mesterkurzussal készül (trombita, rézfúvós, big band).

A 15. Lamantin Improvizációs Tábor beharangozóját befejezni nem lehet, legföljebb abbahagyni. További információkhoz a lamantin.hu webfelületen juthatnak az érdeklődők. De a legfontosabb feladat a következő hetekben: Légy lamantin!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!