Kultúra

2017.07.25. 16:30

Lássuk, mit rejt a raktárfiókok mélye! - Új rovattal jelentkezünk

SZOMBATHELY - Miközben az a megszokott helyzet, hogy az emberek látogatnak el a múzeumba, a jövő héttől egy kicsit megpróbálunk formabontóak lenni. Új sorozatunkkal hetenként a múzeum látogat el olvasóink otthonába, legalábbis képletesen, lapunk hasábjain keresztül.

Tersztyánszky Krisztina

Mivel a kiállítások alapterülete véges, a múzeumok raktárai rengeteg olyan tárgyat rejtenek, amelyek sohasem kerülnek a nyilvánosság elé. Múzeumi foglalkozások szervezői a tudói, hogy a gyerekek számára mindig az a legnagyobb élmény, ha bepillanthatnak a raktárakba. Kinyithatják a szekrények ajtaját, kihúzhatják a kincseket rejtő fiókokat. Hát ha még - persze a műtárgyvédelmi előírásokat betartva, kesztyűben - kézbe is vehetik azokat a tárgyakat, amelyeket a múzeumi szakembereken kívül talán még senki nem láthatott, nem érinthetett!

Új rovatunkban arra kérjük a Savaria Megyei Hatókörú Városi Múzeum munkatársait, hogy segítsenek nekünk kihúzni a raktárak félig elfelejtett fiókjait. Mutassanak meg olyan tárgyakat, amelyeket már ők is régen vettek kézbe, amelyek izgathatják az emberek fantáziáját, amelyekhez izgalmas történet társul! Hasonló kezdeményezés volt már korábban: az intézmény időről időre az érdeklődés fókuszába helyezte gyűjteményének egy-egy figyelemre méltó darabját. A mostani vállalkozás során arra törekszünk, hogy a bemutatott műalkotások, maradványok, eszközök valamennyi múzeumi tudományterületet képviseljék: régészeti leletek, történettudományi relikviák, néprajzi emlékek, természettudományos érdekességek és képzőművészeti ritkaságok váltják majd egymást. A tárgyakat az adott szakterület legjobb ismerői választják ki és mutatják be.

- A múzeumok funkciója gyökeresen átalakult az utóbbi időben - mondta el Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.
- Megváltozott a látogatók összetétele, az intézmény szerepe a tárgyak megőrzése, bemutatása helyett eltolódott a szolgáltatás és a pedagógiai funkció felé. Rengeteg fiatal fordul meg nálunk, foglalkozásainkon élményszerűen tanulnak. A Vas Népe kezdeményezése jól illeszkedik ebbe a tendenciába. Kollégáimmal igyekszünk az aktuális trendekhez, kiállításokhoz, országos mozgalmakhoz igazodni. Az sem kizárt, hogy a fiókok nyitogatásában valamilyen módon az olvasók aktív közreműködését is lehetővé tesszük - árulta el a természettudós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!