Kultúra

2015.05.27. 16:37

Láthatóvá teszik a zenét - A nemzetközi csapat az euritimia svájci központjából érkezik

Válogatott nemzetközi euritmista csapat lép föl június 4-én a Perintparti Szó-Fogadóban: a svájci Dornach városában működő Eurythmeum végzős osztálya mutatkozik be a Szombathelyi Waldorf Iskolában.

Ölbei Lívia

Mozgalmas, szórakoztató, színekben gazdag és harmóniát sugárzó előadások várhatók: látható beszéd és látható zene az euritmia svájci központjából, ahol magyarok is tanulnak.

A svájci Dornach városából érkeznek Szombathelyre, a Perint-partra az Eurythmeum végzősei (Fotó: eurythmeum.ch)

Az euritmia görögül azt jelenti, hogy „jó, szép, harmonikus ritmus”. De a görög szó a művészetet az élet sok más területével együtt alaposan fölforgató, mozgalmas múlt századforduló óta egy különleges, a beszédhangokat, a színeket és a mozdulatokat nagy, közös harmóniában fölmutató előadó-művészeti, mozgásművészeti ágat is jelöl. Egészen pontosan 1912-ben indítványozta Marie Steiner, hogy ez a speciális mozdulatművészet kapja meg az euritmia nevet. Innen már csak egy lépés, és eljutunk a Rudolf Steiner antropozófiájára alapozó Waldorf iskolákhoz, ahol az euritmia tantárgy: az óvodáskortól egészen az iskola befejezéséig. Hiszen az euritmia nem egyszerűen művészeti ág – a személyiségfejlesztésben is fontos szerepet játszik. Jó hatással van az „életerők” hatékony működésére: segíti a testtudat, a térérzékelés fejlődését, de a szociális kapcsolatok megerősítésében is lehet az euritmiára számítani. A Szombathelyi Waldorf Iskolában sincs ez másképp. Természetes hát, hogy a Perintparti Szó-Fogadó is fogadja a Dornach-i Eurythmeum idei végzős osztályát, amelyben jól képzett, elkötelezett euritmisták találkoztak és váltak igazi csapattá. A csoport európai turnéja során ejti útba Szombathelyt. Június 4-én tehát 13 és 19 órakor teszik láthatóvá a beszédet és a zenét „a körülöttünk áramló fényben”, a Sorok utca 44-ben.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!