Kultúra

2015.10.09. 19:06

Látta már a Vas-Forrás Fürdőt? Most Jánosházán megnézheti az egykori vasi fürdőhelyet

Jánosháza – Egy valóságos történelemkönyv került a művelődési ház falaira: helyi képeslapokból nyílt kiállítás Jánosházán. Kor és téma szerint csoportosítva csodálhatóak meg az egykori életképek és nevezetességek, például a Vas-Forrás Fürdő.

Bakos Ágnes

– A globalizációban támaszt jelentenek a helyi értékek – fogalmazta meg a helytörténeti munka és a történetmesélő képeslapok jelentőségét Bartos Róbert, a Jánosháza Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője a képeslapkiállítás megnyitóján.

– A falakra került képek hűen mutatják be a pezsgő civil életet, a jánosházi épített környezetet – folytatta az ügyvezető.

A megnyitón egy-egy vitának is fültanúi lehettek a nézelődők, hiszen a „régi” jánosházi lakosok összevetették emlékeiket a képeslapokon látható utcákról, terekről, házakról – és bizony az emlékek nem mindig egyeztek.

Napjaink színes lapjai és az ötvenes évek postára adott, vagy postára adható képeslapjai is külön táblát kaptak a falon. Kiemelt képeslaptéma az Erdődy-Choron Kastély, valamint az egykori Vas-Forrás Fürdő, ami, a lapok tanúsága szerint, remek kikapcsolódást nyújtott a múlt században.

Aki kíváncsi a letűnt vasi fürdőre, az siessen, mert csak pár napig tart nyitva az értékes tárlat.

A modern technika segítségével, vetített formában is végiglapozhatóak a jánosházai helytörténeti levelezőlapok.

A kiállítás Bors Géza gyűjtéséből készült és része az Országos Könyvtári Napok programsornak – mondta el Illés Zsuzsa, a művelődési ház és könyvtár vezetője.

Címkék#Jánosháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!