Kultúra

2016.11.25. 19:01

Lézervágóval a vulkán gyomrában

Söptei Eszter textiltervező iparművész, múzeumpedagógus szelíden és merészen újragombolja

Ölbei Lívia

Söptei Eszter celldömölki textiltervező iparművész még bőven innen van a harmincon, de máris rengeteg szakmai sikerrel büszkélkedhet. Pedig nem is büszkélkedik: csöndesen, nyugalmasan mosolyogva áll az újabb és újabb kihívások elébe.

OLDÁS, KÖTÉS Volt idő például, amikor teljesen elbűvölte a lézervágó: hogy nem ollót használ, hanem mindent megtervez, számítógépes programban megszerkeszt, és a lézer kivágja nekem a mintát . Lézervágott textiljeivel - amelyekhez a kötés szerkezetét használta föl, a hurkokat alakította kétdimenziós textilmintává - a 2012-es Gombold újra! divatpályázaton eljutott egészen a színpadig. Sőt: kollekciójával elnyerte a szakmai zsűri különdíját. Nem ez az egyetlen díja, tulajdonképpen bármilyen úton indult el, sikerrel tette. De rájött, hogy muszáj szelektálnia. A ruhamodellezés mindent összevetve kevésbé vonzotta, mint a lakástextil, úgyhogy a divatvonalról (a nemzetközi karrier lehetősége ide vagy oda) lemondott. Arról nem beszélve, hogy tisztában van vele: ha túl sok mindent visz egyszerre , abból könnyen felszínesség lesz; bár - ahogy Vahorn András mondta nemrégiben egy interjúban - a lényeglátás képessége erősödik. Hiszen legyen szó bármiről - textiltervezésről, bőrékszerekről, geometrikus hangfogókról , múzeumpedagógiáról vagy a vulkánok természetéről és a vulkánpark igazgatásáról -, mindig egy-egy problémát, feladatot kell megoldani. Eszter számára pedig ez a legfontosabb, pontosabban ő így működik : adódik egy probléma, és ahhoz megkeresi a megfelelő válaszokat. Kutat, rendszerez, tervez, gondolkodik - megvalósít. Nem akarja megváltani a világot, egyszerűen csak teszi a dolgát.

Söptei Eszter szereti a kihívásokat: a sokféleség erősíti a lényeglátást
Fotó: Gyuricza Imre

LENFELÜLETEK Tudatos sodródással jutott el a textilig. Korán kiderült, hogy van kézügyessége, szeretett mindenféléket matatni , de nem készült mindenáron művészpályára. (Csak szépen sorban adódtak a megoldandó problémák.) Celli gimnazistaként iratkozott be Illés Erika képzőművész szakkörébe, érettségi után a szombathelyi egyetemre jelentkezett: a rajz szakon sok másba is belekóstolt, ott kötött életre szóló barátságot a múzeumpedagógiával és a textillel. Persze a textil is sokféle. Szombathelyen Lovas Ilonánál készítette a diplomamunkáját: kisfilmen megörökített, különböző lenvászon felületek összjátékából megalkotott installációt A kékszakállú herceg várához. Ahogyan nyílnak az ajtók, lebbennek (vagy nem lebbennek) föl a fátylak a mélységes titokról.

HAMISÍTÁS Szakdolgozatát Szombathelyen Bordács Andreánál írta, méghozzá hamisításból . A hamisítás elméletével a háttérben a világhírű, rendkívül sikeres és magyar származású képhamisító Elmyr de Hory munkásságát dolgozta föl (a hamisító életrajza magyarul nem is volt hozzáférhető). Eszter azt mondja, hogy bár természetesen erkölcsi szempontból a jó minőségű hamisítás is kétséges, azért teljesítményként nem lebecsülendő: Az nem úgy megy, mint a fénymásolás, ott lendület van, ott érzés van. Komoly munka. Elmyr de Hory ráadásul több világnagyságot is profi módon hamisított. Nem másolt: új modiglianikat és picassókat csinált. A szombathelyi rajz szak (és néhány szakirány) sikeres befejezése után Eszter a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervezés szakán folytatta tanulmányait, itt 2012-ben diplomázott. Egy év múlva ugyanitt megszerezte design- és vizuális kultúra tanári diplomáját is.

DIÓFA ÉS CIPZÁR Még MOME-hallgatóként szeretett bele a kemény és lágy anyagok beláthatatlan lehetőségeket nyitó kombinálásába. Elsőként diófa paneleket kötött össze textiles záródásokkal: cipzárral, gombbal, melltartókapoccsal (újragombolta a dolgot). Olyan nagy sikerrel, hogy ezek a műtárgyak rögtön kikerültek a MOME standjára a frankfurti Heitextilen .

HALK GEOMETRIA De a fiatal művész nem kedveli az öncélúságot. Ebben a szellemben jutott el a kemény és lágy anyagok kombinációjától a praktikus és esztétikus hangfogóig . Az egymáshoz kapcsolva szinte szervesen a végtelenségig növekedni-virágozni képes, textilből készített kis mértani testek megtervezéséhez a fantázián túl ábrázoló geometriai ismeretekre volt szükség. Ez a halk geometria : a kiváló, méretre szabható, helyiségek akusztikáját tökéletesítő berendezés . Textil tetraéderekből párnákat is tervez Söptei Eszter: ez pedig a hamisítatlan Eszter Söptei Design. Sőt: vannak olyan textiljei, amelyek festői világok továbbgondolásából születtek.

MIRE VÉGIGJÁRJA, MEGÉRTI De hogy jön ide a Vulkánház? A maga nemében egyedülálló, világszínvonalú Kemenes Vulkánparkot 2013 tavaszán avatták föl a Ság hegy lábánál. Eszter múzeumpedagógus-animátorként csatlakozott a kezdőcsapathoz, ma pedig már ő a vulkánpark igazgatója. Egy Európa-szerte híressé vált épület a munkahelye, már csak ezért is irigylésreméltó helyzetben van. Azt se bánja, ha eleinte többen idegenkednek a nagy kockától : A párizsi Pompidou-központot elfogadni is hosszú időbe telt. Persze külön öröm, ha a vulkánműködést modelláló épületet - benne a kiállítást - bejárva a látogató úgy távozik, hogy á, már értem .

NYÜST És akkor a csodálatosan bonyolult jacquardról meg Eszter saját, hatnyüstös szövőszékéről még nem is beszéltünk. Majd legközelebb. Ság hegyi túráról jött - mert túrákat is vezet -, biciklivel hajt el a színpompás celldömölki őszben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!