Kultúra

2017.02.21. 17:48

Lövészárok a kiállításon

Sárvár - Lövész-árokká alakult át a Nádasdy Ferenc Múzeum kiállítóterme. Az első világháború mindennapjaiba enged bepillantást a Requiem 660 000 katonáért című új időszaki tárlat, amely egy magyar huszártiszt harctéri naplóját eleveníti meg.

Pajor András

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület vándorkiállítása egy honvéd huszár főhadnagy harctéri naplója alapján mutatja be az első világháború harcait, hétköznapjait, az összecsapásokat, az ünnepeket. A harctéri napló szerzője Máriássy László főhadnagy, aki a kassai magyar királyi 5. honvéd huszárezredben teljesített szolgálatot. Tisztként és nemesként megengedhette magának, hogy fényképezőgépe legyen, ezért nemcsak írásban rögzítette élményeit, benyomásait, hanem rengeteg felvételt is készített.

- Ez a kiállítás a huszármúzeum folytatása is, hisz egy huszártiszt a kiállítás főszereplője - mondta Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató.

A lövészárkok hangulatát az eredeti tárgyak valósághűvé teszik Fotó: Pajor András

A kiállítás hiteles képet ad a korabeli lövészárkok világáról - méltatta a tárlat anyagát Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke. A kiállítás tárgyait az egyesület tagjainak gyűjteményeiből kölcsönözték.

- A tárgyi emlékek és a fotók is segítenek abban, hogy a nagy háború centenáriumán objektív képet rajzolhassunk az akkori véres évekről - nyitotta meg a kiállítást prof. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója. Elmondta, az évfordulón már lehet objektíven látni az akkori eseményeket, akár a vesztes, akár a győztesek oldaláról szemléljük a történteket. A hivatalos jelentések és a térképek mellett a személyes visszaemlékezések gazdagítják a múlt hiteles értékelését. A támadási terveken és hadiparancsokon túli háború pillanatait ezek a személyes memoárok őrzik meg leginkább. A kiállítás erre épülő tematikája kitűnő ötlet - jegyezte meg Szakály Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!