Kultúra

2016.07.27. 17:39

Ma 5 éve halt meg Agota Kristof - A Kőszegi Várszínház munkatársai az idén is fejet hajtottak a sírjánál

Kőszeg - Ma 5 éve halt meg Agota Kristof, aki végakaratához híven gyerekkora meghatározó városában, Kőszegen nyugszik.

Ölbei Lívia

"Én senki ellen nem akarok harcolni. Nekem nincsenek ellenségeim. Haza akarok menni", mondja A Nagy Füzetben, A szökevény című fejezetben a férfi, akire az erdőben találnak rá az ikrek. Ételt és takarót visznek neki. De nem azért, mert kedvesek akarnak lenni hozzá, hanem azért, mert a katonaszökevény éhes és fázik, vagyis ételre és takaróra van szüksége.

Szükségünk van  Agota Kristofra. 2011. július 27-én, azon a napon, amikor a világhírű író svájci otthonában meghalt, Gergye Krisztián-premier volt Kőszegen: hazataláló, otthonkereső. Amikor megszólalt a harang, Agota Kristofért - Kristóf Ágotáért is szólt. Az egyéves évfordulón Gergye Krisztián  Agota Kristof-előadást rendezett Kőszegen, magyarországi ősbemutatót. Időközben, egy KDG-konferencia nyomán, Kristóf Ágota-emlékkönyv is megjelent: Kristóf Ágota ebben a szombathelyi gimnáziumban érettségizett.

Fotó: Kőszegi Várszínház

A Kőszegi Várszínház munkatársai minden egyes július 27-én 11 órakor (amikor szintén megszólal a harang Kőszegen), csöndesen fejet hajtanak Kristóf Ágota - Agota Kristof sírjánál, ott, ahol a szomszédból a diófa áthajol. Így volt ez ma is,  virággal, koszorúval.

"Én senki ellen nem akarok harcolni. Nekem nincsenek ellenségeim. Haza akarok menni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!