Kultúra

2010.09.13. 05:15

Magyar dal napja a szombathelyi Fő téren (képgalériákkal)

Először ünnepelte a város a magyar dal napját: Presser Gábor ötlete Agora-szervezésben valósult meg vasárnap kora délutántól késő estig a Fő téren.

Tóth Róza

Presser Gábornak három éve jutott eszébe, hogy minden évben meg kellene tartani a magyar dal napját: mert a  sokféle zenei gondolatban, műfajban testet öltő magyar dal olyan érték, amit gondozni, óvni, frissíteni kell. Vasárnap országszerte 50 helyszínen szóltak minden kor és korszak magyar dalai. Vasárnap éppen akkor értünk a Fő térre, amikor  (Horváth) Meggie és (Peltzer) Géza Harangozó Teri örökzöldjét küldte az ég felé: Mindenkinek van egy álma...

A legfőbb szervező elv mindenütt az volt, hogy a program minél sokszínűbb legyen és lehetőséget adjon a helyi formációknak. Mert mindenki másképp csinálja és ez benne a legjobb. Géza és Meggie után a vadonatúj Violet Eye nevű formáció következett: a Tizenhét, a Metrosurfing és Jah's Warriors tagjaiból verbuválódott zenekar tényleg lendületes rockzenével szórakoztatta a délutáni közönséget.  Ez volt az első fellépésük.

 A Voler Mouche viszont már sokadszor lépett a világot jelentő deszkákra: a zenekar 2008 augusztusában sikeres bemutatkozó koncertet adott a Savaria Történelmi Karneválon, aztán néhány belső változás következett megérkezett például az új énekesnő, Korponay Zsófia, és azóta is tart Miski Ádám zenekarának sikersorozata.

Aztán volt még vasárnap egy kis belvárosi Kocsmazaj, fellépett  a lassan kultzenekarnak nevezhető Ocho Macho  aztán a hazaiak átadták a vendégeknek a terepet. A magyar dal napját a program szerint Heaven Street Seven (HS7) zárta a Fő téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!