Kultúra

2015.04.13. 13:43

Maratoni nemzetközi képzőművészeti biennále sok szépséggel Kőszegen

Különös kiállítással lepte meg a kőszegieket a Csók István Művészkör. Szombaton négy helyszínen rendeztek biennálét, egymást követték a kiállításmegnyitók délután 2 órától este fél 8-ig.

Némethy Mária

Április 11-én a Jurisics vár, a Dr. Nagy László intézmény, a Chernel Kálmán Városi Könyvtár és végül az Írottkő Hotel volt a helyszíne a kőszegi Csók István Művészkör tavaszi nemzetközi biennáléjának, amelynek címe: Barátság a színek varázsában. Kőszeg testvérvárosaiból, a németországi Vaihingen an der Enzből, az ausztriai Mödlingből, a szlovákiai Szencről érkeztek művészek és alkotásaik Kőszegre, no meg Győrből, Sopronból, Szombathelyről, Oszkóról és természetesen Kőszegről. Összesen 41 művész alkotásaiból rendezték meg a biennálét.A Hotel Írottkőben a szlovákiai Szencről érkezett kiválóságok, magasan képzett művészek izgalmas alkotásaiban gyönyörködhetett a közönség. Jitka Bezúrova-Mosková festőművész, grafikus, verseket is ír, Dolán György performanszokat, színpadképeket is készít, Peter Galvánek a gdanski képzőművészeti akadémián tanult, Alena Wagnerova kitűnő illusztrációkkal lepte meg a közönséget, azok gyermekfolyóiratokban jelentek meg.

Köszöntőjében Huber László polgármester ki is emelte: nagyon örül annak, hogy az alig egy éve testvérvárossá lett Szencről tehetségek érkeztek Kőszegre, a két város kölcsönösen tudja kulturális téren is építeni kapcsolatait. Megnyitójáéban dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője maratoninak és „a szépség szárnyán történő utazásnak” nevezte a kiállítást. A megnyitón Palcsó Júlia, a Csók István Művészkör alapítója elmondta: egy éve készültek a képzőművészeti biennáléra, amit folytatni szeretnének, s ezt névadójuk, Csók István előtti tisztelgésnek is szánják. A megnyitón a Kőszegi Vonosók adtak elő darabokat és Tolnay Veronika énekelt.

 

A biennále kiállító művészei

Németország, Vaihingen an der Enz-ből: Angelika Mollner

Szlovákia, Szencből: Jitka Bezúrova-Mosková, Dolán György, Peter Galvánek, Alena Wagnerova
Ausztria, Mödlingből: Gunilla Kral-Dorfenik, Renáte Laimgruber, Brend Müller, Karl Rieder

Magyarország, Sopronból: Grabner József, Szabó Katalin, Szurokné Strassner Klára, Török Bernadett

Győrből: Peresztegi Erika, Milu Milanovich Ildikó, Kutasi Károly, Vitáris József, Dubai Árpád, Priskinné Tuller Marianna, Szilágyi Jéger Teréz, Joó István, Kostelec Éva, Tanai Anna, Lapincs Csaba

Kőszegről: Erwin Birnmeyer, Regôs Simon Betty, Berényi Sándor, Bráder Tamás Gusztáv, Domsa Károly, Gódor József, Gyöngy Kálmán, Jencsky Beatrix, Koppándi József, Palcsó Julianna, Szabadfi Marianna, Tálas Ágnes, Tölgyesi Ildikó, Zsarnai Sándor

Szombathelyről: Torjay Valter

Oszkóról: Nádler László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!