Kultúra

2014.02.06. 12:15

Marionett a Mesebolt Bábszínházban

Szombathely – Dobornka cirkusz, világszám! címmel mutatja be új előadását a Mesebolt Bábszínház február 9-én, vasárnap délelőtt 10 órától.

Merklin Tímea

– Egy olyan világot jelenít meg, amire nagyon kevesen és nagyon ritkán vállalkoznak – fogalmazott a csütörtöki próbán Kovács Géza igazgató.

– A darab egy sorozat, Kemény Henrik hagyatékának „megőrizve megújításának" része. Az ősszel bemutatott Vitéz László is idetartozott, kevésbé ismert vásári marionett hagyaték megőrizve megújítása is ennek a vállalásnak az egyik eleme. Ez a marionett hagyaték európai szintű, felér azokkal a cseh, német, osztrák anyagokkal, amelyeket múzeumokban látni. Heni bácsi az utolsó évtizedekben nem használta ezeket a bábokat, számunkra pedig nagyon inspiratív világ. Az volt a kérdés számunkra, hogy miként tudjuk személyessé tenni a játékot, a színészeink – Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel – kezére, lelkére, szellemére formálni, képességeikre, adottságaikra szabni. Olyan munka ez számukra, mintha egy új hangszeren kellene megtanulni játszani, aztán mindjárt koncertezni is. Nehéz, de jó iskola, a darab előadásról előadásra fog változni, alakulni mindig. Pályát meghatározó élmény a színészeknek, sok-sok évre szóló ajándék, amelyet nem csak ki kell bontani, hanem folyton építeni kell.

A Dobronka cirkusz, világszám! a Mesebolt Bábszínház és a Magamura Alkotóműhely közös produkciója. Utóbbi egy családi vállalkozás Zala megyében: Hottón él és dolgozik Boráros Szilárd bábtervező és Boráros Milada drámatanár és rendező, mindketten a Prágai Színművészeti Akadémián szereztek diplomát. Szilárd 2007 óta tervezője a Meseboltban születő daraboknak. 2013-ban az ő munkája volt a Hurrá nyaralunk!, a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és a Vitéz László – Elásott kincs.

Milada szintén tervezőként mutatkozott be nálunk, ő álmodta meg a Nanga, a varázslónő című afrikai mese színes, látványos, képzőművészeti értékkel bíró világát. Most rendezőként dolgozik a cirkusz világszámon, a marionettel való tapasztalata 10 éves. Három kislányával is sokat bábozott, játszott, mint mondja, most már ők maguk is csinálnak cirkuszt, saját készítésű bábokkal.

– Még életemben nem tapasztaltam ilyen odaadást, amilyennel itt dolgoznak a színészek. Nincs konfliktus, ha harmincszor kell is újrazsinórozni a bábokat, pedig óriási a frusztráció. Akár reggelig is dolgoznak.

A hajdani vándorbábosok kedvelt bábtechnikája, a „trükk-marionett" kel életre a Dobronka cirkuszban, és az előadás után megnyílnak az egek, az élet már nem lehet tovább unalmas és szürke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!