Kultúra

2015.05.16. 07:47

Még ma is születnek versek

Bük - A városi könyvtár vendége volt nemrégiben Varró Dániel. József Attila-díjas költő kisiskolásoknak és ovisoknak adott bepillantást abba, hogy milyen verseket, mondókákat is ír ő.

Tersztyánszky Krisztina

- Gyerekkoromban én sem szerettem a nagyon régi verseket - emlékszik Varró Dani. - Ezek inkább elveszik a gyerekek kedvét az olvasástól. Annyit változott már a nyelv azóta! Ha kicsit meghökkentő is néha a szóhasználatom, úgy gondolom, jó, ha a gyerekek látják, ma is vannak költők, és azok is írnak verseket, olyan nyelven, amit ők is megértenek. Nem mondom, hogy ez forradalom, a maguk idejében Petőfi és Arany is botrányosak voltak. A korábban használt emelkedett, kreált irodalmi nyelv után az ő egyszerű, népi nyelvük is szokatlannak számított.

Varró Dani elmondta, hányi József játékosságát, s rajta kívül is sok szerzőt lehetne említeni, akik hatottak rá a kortárs irodalomból.

A poszt-infantilizmus előfutárának is nevezték már Varró Danit
Fotó: Vas Népe

- A magyar költészet formaközpontú hagyományát nem nehéz továbbvinni, hiszen a magyarral mindent meg lehet csinálni. Olyan nyelvünk van, ami való a versírásra, hangsúlyosra, időmértékesre, a kettő kombinációjára egyaránt remekül alkalmas. Luxusnak érzem ezen a nyelven szabad verset írni, amikor ennyi a lehetőség. A gyerekek pedig nagyon értékelik a rímet, a ritmust, a sorok lüktetését, a szójátékokat.

Varró Dani persze nem csak gyerekeknek ír. Azt mondja, mindig arról ír, ami a legjobban foglalkoztatja. Korábban sokat verselt a szerelemről, az utóbbi években az apukaság a legnagyobb élménye. (Fiai öt és két és fél évesek.) Nem tartja kizártnak, hogy ha a fiúk nagyobbak lesznek, ez is változni fog. Például, elérve a 37 évet már elkezdte az elmélkedő, létösszegző írásokat. Magyar költőnek, úgy gondolja, már öregnek számít. De ha felnőtteknek ír, akkor is a paródia, a stílusjáték áll a legközelebb hozzá. Önmagát is szórakoztatja az írással. Meg is kapta már, hogy a poszt-infantilizmus előfutára , vagy hogy a felnőtteknek szóló költeményei is gyerekesek. Mindazonáltal sokan zseninek tartják. Legutóbbi mondókás könyve, az Akinek a kedve dacos tavaly az év meséskönyve lett.

Nevét nemrég olyan emberek is megismerték, akik verseskönyvet ritkán vesznek kézbe. Indulatokat keltett Hat jó játék kisbabáknak című verse, amely bekerült az egyik általános iskolai tankönyvbe. Az a vád érte, konnektorba nyúlásra buzdítja a jövő nemzedékét.

- Amíg nem voltam apuka, azt hittem, a gyerekek a saját játékaikkal játszanak - meséli Dani. - Aztán láttam, hogy nem így van: számukra mindig az az érdekes, amivel nem szabad játszani. A cica farka, a kábel, és igen, a konnektor is. Az ő szemszögükből írtam ezt a verset, először nem is vettem komolyan, hogy néhányan így félreértettek. Kaptam jó néhány üzenetet, furcsa fenyegetést a közösségi oldalon. De sokan meg is védtek. Mára már lecsillapodtak a viharok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!