Kultúra

2013.07.05. 14:48

Megnyerték az országos versenyt a furulyás lányok

Szombathely - Országos versenyen is nyert idén a Tibia Kamarazene Együttes. Túl vannak idei nyári táborukon, hamarosan „társulatilag” a Savaria Régi Zene Műhely hallgatói lesznek.

Merklin Tímea

Két országos versenyen is voltak idén: az Alba Regia Országos kamarazene Versenyen két formációban is játszottak, egy szólójáért Gáspár Fanni különdíjat kapott. A Czidra Lászlóról elnevezett országos furulyaversenyen a növendékek szólistaként is indultak, kamaraegyüttesként pedig elhozták az első díjat. Felkészítőjük, művészeti vezetőjük, Békefi Antal Attila tanári különdíjat kapott.

– A Tibia együttesben muzsikáló kislányok 6–7 éve játszanak együtt. Mindenféle díjunk volt már, de első helyezést még nem nyertünk, úgyhogy nagy öröm volt ez mindenki számára – tudjuk meg Békefi Antal Attilától. – Korábban egy Syrinx nevű együttesem volt, mikor azok a gyerekek elmentek, jó ideig nem volt olyan erős csoport, mint a mostaniak, akik a Tibia nevet kapták a görög „aulos" (kétágú síp) után.

Békefi Antal Attila, az 1. díjas Tibia tanára különdíjat kapott. Fotó: Benkő Sándor

A Békefi Antal Attila vezette együttes dolgozott a Nemzeti Tehetség Programban: elnyertek egy pályázatot, ami szereplési kötelezettségeket jelentett és plusz 60 óra foglalkozást. A Tibia idén ötödször volt Balatonalmádiban táborozni tanáruk privát nyaralójában. Az egyhetes intenzív közös gyakorlást fél-éves munka előzte meg, mígnem egy színvonalas zárókoncerttel álltak elő a vörösberényi templomban, amit nemrég újítottak fel. Az orgona javára gyűjtenek, a diákok hangversenyén is összegyűlt 50 ezer forint.

A Tibia tagjai valamennyien részt vesznek az augusztus 5–13. közt rendezendő Savaria Régi Zene Műhely munkájában, amelynek kurzuskínálata idén barokk fuvolával bővül. Nyitókoncertjüket Vivaldi 335. születésnapja tiszteletére adják a Ferences templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!