Kultúra

2016.09.16. 16:12

Mi az a puruc? – A táncoslábú Sárváron már tudják

Sárvár - Már zajlanak a Sárvári Szüret programjai. Néptáncoktatás, felvonulás és sok-sok néptáncos a Nádasdy várban. Még angol táncosokat is láthat a közönség, szombaton pedig bort is kóstolhatnak a szomjazók.

Turbók Attila

Péntek délután a Nádasdy várban már zajlott a Sárvári Szüret egyik programja. A vitnyédi Énekes Lenke Néptáncegyüttes vezetője, Zsámboki László kalauzolta lapunkat a vár kazamatáiban, ahol a rábaközi népviselet elemeit állították ki. – Ezt követően még táncoktatás is lesz itt a várban – tájékoztatott a néptáncos. A kazamatában az érdeklődők megtekinthetik mi is az a puruc, mely rábaköziként a történelmi Magyarország legdíszesebb férfi népviselete.

Fotó: Turbók Attila

Hámori Balázs szervező elmondta, még a szép emlékű 80-as években gyökerezik valahol a Sárvári Szüret hagyománya, melynek szervezése a helyi néptáncosokra maradt. – Pénteken délután és szombaton délelőtt kipróbálhatja magát mindenki, aki érdekel a forgató, a dús vagy a verbunk – mondta a rendezvény szervezője. A táncosokhoz Sopronból és Grazból is jönnek vendégek, a boros táncot a vitnyédiek, a helyi tánccsoport, a homokbödögeiek járják majd el, ám érdekességképpen megemlíthető, Nagy Britannia képviselőit is várják Sárvárra, a The Creole Brothers együttes személyében.

Péntek este Sárváron Vitnyédi Bál lesz, szombaton a városban felvonulnak a szőlő és a bor szerelmesei, őket a helyi civil csoportok, a fúvósok és a Nádasdy Bandérium tagjai kísérik.

- Szombat este folklór, szüreti bál, malacsütés emlékezteti a vendégeket arra, a hegyek lábánál bizony a napokban folyik a kemény munka, amelynek gyümölcse levét a Sárvári Szüreten is élvezhetik – mondta Hámori Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!