Kultúra

2014.11.22. 17:22

Mikos Róbert a kezével hívja elő a fényt: némafilmes hangulat a Savaria moziban

A kőszegi bemutató után a megyeszékhelyre is elhozták az alkotók a Nagy Háború megzenésített képeit: az Agora – Savaria moziban némafilmes hangulat támadt szombaton délután.

Ölbei Lívia

A Nagy Háború képei című program természetesen az I. világháború centenáriumára készült, a pályázati kiírás mintha a kőszegi városi koncertfúvószenekarnak és alkotótársainak szólt volna. A nyári Ostrom Opera után ismét közös sikert mondhat magáénak a zenekar élén álló Szilágyi Miklós,  A Nagy Háború képeinek zeneszerzője és Horváth György, aki ezúttal – Beke Áron társaságában – ötletgazdaként vette ki a részét a projektből. Az Agora – Savaria mozi pedig a lehető legjobb tér a bemutatóhoz: jól érvényesülnek itt a hatalmas vászonra vetített képek (összesen húsz), a vászon előtt kényelmesen elfér a zenekar, mindenestül pedig némafilmes hangulat keletkezik, hozzájárulva a múlt századforduló fölidézéséhez. Előbb Bakos György, a zenekart működtető alapítvány elnöke üdvözli a közönséget, aztán kezdődik az előadás. Peregnek a képek, szól a zene, mintha katonazenekar masírozna a széksorok között. Ahogy a bevezetőben elhangzott: „Fényes rezek, lágy fagottok, és minden katonazenekar lelke, a nagydob” határozza meg a kompozíció zenei világát. A képek pedig olyanok, mintha korabeli fotográfiák lennének – elvégre a múlt századforduló a fotó hőskora: mindenki fényképez -, de mégse azok: egyáltalán nem.

A tapsok után egy történelemtanárnő azzal állítja meg Mikos Róbert grafikust, a képek alkotóját, hogy „azokhoz az eleven tekintetekhez külön gratulál”. Csatlakozunk az előttünk szólóhoz: azok az eleven (katona)tekintetek hosszan elkísérnek minket. Mikos Róbert – aki a mindennapokban egyébként alkalmazott grafikusként dolgozik – szerényen azt mondja, hogy ez az elevenség talán onnan van, hogy az elmúlt években nagy gyakorlatot szerzett „portrézásban”. A Nagy Háború képeihez egyébként valóban korabeli fotókból merített inspirációt, de a művészi kreativitásra akkor volt szüksége csak igazán, amikor már tudta, milyen jeleneteket szeretne megörökíteni ő maga is. A Mikos-képek egy része koromfekete (fotó)papírra készült, kizárólag fehér ceruzával. Ahogy Robi fogalmaz: „A kezemmel hívtam elő a fényt.” Amikor az álom-hangulatot eredményező lilás-szürke papírt használt, már nagyobb szabadsága volt, akkor a fehér ceruzán kívül feketét is használhatott.

A húsz egyedi Mikos-képből a bemutatóval egy időben kiállítás nyílt a Savaria mozi aulájában. A Nagy Háború képeit legközelebb Kapuváron láthatja-hallhatja a közönség. A sorozatnak jó volna állandó helyet találni: mert megérdemli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!