Kultúra

2017.02.09. 18:10

Milliárdokat fordítanak a szentgotthárdi kultúra támogatására

Szentgotthárd - Megvan az idei költségvetés, és várják a területi fejlesztési pályázatok eredményét, de ezenkívül is vannak komoly tervek. Milliárdos bővülés realizálódhat idén a városban.

Bakos Ágnes

- Most kaptam a hírt, hogy még március előtt meg fogjuk kapni az elbírált TOP-projektek értesítését - kezdte az előretekintést Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. Részleteket majd a döntések ismeretében tudhatunk, de addig is érdemes sorolni a város 2017-ben meghatározó számait. - Szentgotthárd történetében ilyen még nem volt, hogy már az év első testületi ülésén megvan a költségvetés. A 2,6 milliárd forint persze egy kicsit csalóka összeg, mert nem szerepelnek benne az esetlegesen megnyert pályázatok, csak az azokhoz szükséges önerő - hangsúlyozta a polgármester.

Kiemelt még egy példa nélküli elemet az idei városi költségvetésből: egy majdnem 150 millió forintos csomag a beadott pályázatok önkormányzati alapja, márpedig soha nem volt még ilyen nagy önerőtartalék.

Optimistán tekintett az idei évre, a pályázati sikerekre Huszár Gábor:

- Feltételezzük, hogy nyerni fog a csaknem 1 milliárd forintos pályázatunk. Akkor már-is több lesz az elfogadott költségvetés, akár 3,5 milliárd forintra is módosulhat a záró összeg, amit majd látunk a jövő év elején.

Nemcsak a TOP-kiírások eredményére várnak, vannak más tervek, a remények szerint realizálódó programok is. Két nagyszabású fejlesztést emelt ki a polgármester és sorolta a kisebb, önerőből megvalósuló építkezéseket.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere vázolta a legfontosabb terveket a 2017-es esztendőre Fotó: Szendi Péter

LAKHATÁS

- Évek óta tervezzük a laktanya lakhatóvá tételét - emlékeztetett Huszár Gábor. Kellenek a lakások, a beruházások a munkahelymegtartó- képesség növelése érdekében - fogalmazta meg a polgármester. - Összeget és bírálatot még nem tudok mondani, de úgy tudom, számíthatunk kormányzati támogatásra.

IPARI

Engedélyeztetés előtti fázisban van egy energetikai beruházás a városban: egy nagyfeszültségű trafóállomást építenének. - Ez azért fontos, mert az ipari parkban lévő cégek lényegesen olcsóbban juthatnának villamos energiához közvetlen nagyfeszültségű vételezéssel, mint amikor a szabadpiacon közép- és kisfeszültséget vesznek. Van cég, amelyik 60-80 millió forintot is meg tud spórolni, ebben a város partner kell, hogy legyen - vázolta Huszár Gábor. Több 100 millió forintos beruházásról lehet szó - itt is.

TÖBBI

"Kisebb" tervek is realizálódhatnak idén, mennek tovább az út-felújítások, és nem mondanak le az intézményekről sem. Például a százszázalékos önkormányzati tulajdonban működő intézményeknek a tavalyihoz képest több pénz jut: 88 millió forint - emelte ki a polgármester.

Nem csak pozitívumokról számolt be Huszár Gábor. Emlékeztetett arra, hogy továbbra is nagy teher a fürdő önkormányzati kezességvállalása. A svájci frank árfolyamától függően több mint 300 millió forint évente, és ezzel 2027-ig minden esztendőben számolni kell.

Így is jut helyi kultúrára és sportra, azok támogatását is kiemelte a városvezető.

- Jó néhány éve fix összeggel szerepelnek a támogatások a költségvetésben, a működési költség egy százaléka, ez 20-20 millió forint - ismertette számok szerint.

- Érezzük annak a felelősségét, hogy a város iparának, munkaerő-megtartásának egyik fontos pillére, hogy a Szentgotthárdon élők és ide érkezők jól érezzék magukat - mondta az ilyen célú kiadásokról. Folytatódnak tehát idén is a nagyszabású kulturális programok, mint például a Szerelmesek Fesztiválja. Azt harmadszor rendezik meg és el is kezdték a szervezői
munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!