Kultúra

2017.06.03. 11:00

Mindenféle ősi tudást megszerezni, mindenféle mesterségbe kicsit belekóstolni

OSZKÓ Az "Élő Hagyomány" nevet kapott csapat tárkonyos zöldbablevese nyerte el egy hete a Vas Népe különdíját a Hegypásztor Kör gasztroversenyén.

Pogács Mónika

Receptért mentem az étel készítőjéhez, Kertész Rékához, de emellett praktikus tudástárral távoztam a fűszernövény-termesztés, a galuskaszaggató pásztortechnika, a szabadtűzrakás, a kenyérsütés, a viseletek dolgában. De ezekről később.

- A receptet anyukámtól, nagymamámtól kaptam örökségbe. Szinte minden hozzávalóját én termeltem - árulta el a népviseletbe öltözött fiatal, aki a bográcsos, szabadtűzi étel készítéséhez is autentikus cserép- és faedényeket, fából készült konyhai eszközöket használt.

Szinte minden hozzávalóját maga termelte Kertész Réka, a népviseletbe öltözött fiatal, aki a bográcsos, szabadtűzi étel készítéséhez is autentikus cserép- és faedényeket, fából készült konyhai eszközöket használt
Fotó: Pogács Mónika

Kertész Réka márpedig ragaszkodik a hagyományokhoz. A régihez, mint praktikushoz, az ősök tapasztalatán, tudásán alapulóhoz, kipróbálthoz, beválthoz, élettérhez illeszkedőhöz, tájba simulóhoz. Ilyen értelemben és nem az avítt jelentésében fontos számára a múlt kollektív tapasztalata.

- Orosz és francia tárkonnyal is ízesíthetjük a szabadtűzön főtt zöldbablevest. Utóbbitól még intenzívebb lesz az íze. Az orosz tárkonyt én termeltem magról, de van francia is, amit a nagymamámtól kaptam. Ez csak dugványról szaporítható - mélyültünk el a fűszernövény termesztésének titkaiban beszélgetőtársammal.

Réka sorolta a többi fűszert is, amelyeket olaszfai kertjében termelt és a leves hozzávalói voltak, köztük a borsikafüvet vagy más néven csombort, a rozmaringot, kakukkfüvet, szurokfüvet, közismert nevén oregánót, a majoránnát és a köményt. - Ezek mentek a levesbe, egyébként van még itthon jó pár fajta fűszernövény - mondta.

Az ecetért sem ment boltba. Almafájuk gyümölcséből készítette.

.A programra érkezők szinte egy 19. századi falusi életképbe csöppenhettek: Az oszkói szőlőhegy kemencéjénél Réka párja, Fodor Dávid kovácsolt

A programra érkezők szinte egy 19. századi falusi életképbe csöppenhettek: Míg az oszkói szőlőhegy kemencéjénél Réka párja, Fodor Dávid kovácsolt, addig a fiatal lány főzte számára az ebédet: Földbe mélyített helyen tüzet rakva szilva és más száraz gallyakból. A bográcsba pedig szépen sorjában kerültek a hozzávalók: Zsír, hagyma, erdélyi só, majd a sertéshús kockázva, végül pirospaprika.

- Miután az alapot felöntöttem vízzel és már puhul, belekerülhet a sárgarépa, a fehérrépa, a krumpli és a fűszernövények. Almaecetből, tejfölből, tárkonyból habarást keverek, a forró léből merítek ebbe, mert akkor nem lesz csomós, kikeverem, és így öntöm vissza a levesbe - részletezte a receptet Réka.

A leves betétjét, a galuskát fatányérból szaggatta fakanalakkal a fiatal szakács.

- Nagymamámtól tanultam a pásztortechnikát: egyik kanállal veszek a masszából, a másikat a forró lébe merítem, majd azzal kezdem szaggatni, így nem ragad rá egyik kanálra sem - mondta hozzáértőn Kertész Réka.

Amellett, hogy a fiatal lány múlt iránti kíváncsisága és tanulni vágyása határtalan, az alapokat a családi háztól hozta. Nagymamájától, a néprajzkutató dr. Ikvai Nándorné Sándor Ildikótól rengeteget tanult viseletekről, népszokásokról, régi paraszti ételekről, életmódról, tárgyak használatáról. Szvorák Katalintól a népdaléneklést sajátította el. Nem ritka, hogy népviseleti mintákon alapuló ruháit maga varrja, de családi örökségből is vannak szép, hordható, autentikus darabok: ingek, rokolyák, kötények. A hegyen épp egy ilyen, örökségül kapott, hímzett, csaknem százéves inget viselt egy általa varrt kékfestő szoknyával.

Rékáéknál minden okkal van, minden mögött tudás, tudatosság áll. Három éve élnek Olaszfán vőlegénye nagyszüleinek házában, ahol kertet művelnek, fokozatosan rendezkednek be a vidéki életmódra. Sok mindenük van már a házban, kertben ennek szellemében. A közeli tervek közt esővízgyűjtő készítése és kemenceépítés szerepel.

- Egyetemre járok és közben mindketten dolgozunk Dáviddal. Nagy szenvedély, egyfajta őrültség, elszántság, a régi dolgok utáni vágyódás meg elhatározottság kell, hogy ezt akarjuk csinálni - árulta el a huszonéves fiatal annak titkát: hogy jut idejük a mindennapok elfoglaltságai mellett a hagyományok életmódszerűen megélt őrzésére.

- Én és Dávid is igyekszünk mindenféle ősi tudást megszerezni, mindenféle mesterségbe kicsit belekóstolni, hogy minél átfogóbb ismeretünk legyen a régmúlt világáról. Egyfajta kollektív tudás lesz ebből, amit majd a gyermekeinknek, unokáinknak tudunk átadni. Mindenkit szeretettel fogadunk, akit ez érdekel - zárta végül egy invitálással beszélgetésünket Kertész Réka.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!