Kultúra

2015.02.17. 11:42

Minden út Szombathelyre vezet: Férjnek is király – Bajomi Nagy György különdíjat kapott a 3. Thália Humorfesztiválon

Budapest, Szombathely - Február 11-e és 15-e között harmadik alkalommal rendezték meg a Thália Humorfesztivált a budapesti Thália Színházban: öt nap alatt tizenegy produkciót láthattak az érdeklődők.

Ölbei Lívia

A válogatásában idén a Kultúrbrigád és Laboda Kornél rendező, dramaturg vett részt. De ami a legfontosabb: a szombathelyi WSSz Feydeau-előadásában nyújtott teljesítményéért Bajomi Nagy György elnyerte a szakmai zsűri különdíját. A hülyéjében ő játssza a mit sem sejtő férjet.

A produkciókat több kategóriában öttagú zsűri értékelte: Goda Krisztina filmrendező, Szily Nóra műsorvezető, újságíró, Fodor Annamária színésznő, Bus István újságíró és a közönség soraiból kiválasztott Majdik Zoltán voltak az ítészek. A zsűri különdíját tehát ebben az évben Bajomi Nagy György színművész érdemelte ki a Weöres Sándor Színház A hülyéje című bohózatában – rendezte: Réthly Attila – nyújtott teljesítményéért. A legjobb nagyszínpadi előadás díját a Pécsi Nemzeti Színház Hitchcock filmes adaptációja, a 39 lépcsőfok nyerte el. Horgas Ádám rendezésében Köles Ferenc és Mikola Gergő mellett – akik ketten majd negyven szerepet alakítanak – Széll Horváth Lajos és Darabont Mikold játszik. (Horgas Ádám „ezer szállal” kötődik Szombathelyhez: ő jegyzi például rendezőként A dzsungel könyvét, amely iránt nem lankad Szombathelyen az érdeklődés.)

A legjobb stúdió-produkció díját a Füge és az Orlai Produkció közös munkája, A csemegepultos naplója című előadásért Göttinger Pál rendező vehette át a humorfesztiválon, és ugyanezért az előadásért Ötvös András színművész is kapott díjat. (A csemegepultos naplója jön Szombathelyre is.) Mind a legjobb női alakításért, mind a legjobb férfialakításért járó elismerést a Miskolci Nemzeti Színház Tóték című előadásában (rendező: Béres Attila) szereplő színművészek kapták. Az előbbit Nádasy Erika Tótné megformálásáért, az utóbbit pedig Görög László az Őrnagyért. Kell-e mondani, hogy Béres Attila a WSSz főrendezője, legutóbb A Vitéz Mihály című Székely Csaba-darab ősbemutatóját vitte sikerre Szombathelyen (Bajomi Nagy Györggyel a címszerepben), most a Sweet Charity című musicalt rendezi. Vagyis: minden út Szombathelyre vezet, a Tháliából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!