Kultúra

2013.02.17. 15:29

Most jöttek le a képeslapról: Mesebolt-premier

Szombathely - Már megint csodát művelt a Mesebolt Bábszínház, és nem azért, mert a Plázs-premier nyári tengerzúgással kecsegtet februárban. Persze azért is.

Ölbei Lívia

Mintha egy nagy kagyló belsejében ülnénk az MMIK színpadára telepített nézőtéren. Szemben velünk a klasszikus kukucska színpad, amely most óriási, kétdimenziós elemekből építkező, hatásában háromdimenziós régi képeslapként működik.

Kedves Otthoniak - a látvány elbűvölő! Képzeljétek el, hogy hátul a bárányfelhős ég zárja-nyitja a teret, előtte a tenger hullámai, még előbbre sziklás-homokos part (majd jönnek a korallzátonyok is), jobbra csíkos strandkabin. Ha nem Abbázia, akkor a mesés Palics. Így is, úgy is maga a paradicsom. Az ajánló szerint a múlt század 40-es éveiben vagyunk, de elég annyi is, hogy megfog ez a majdnem-burleszkes, némafilmes (szó nem hangzik el), ironikus, humorban megfürdetett, ötletekkel megszórt, szeretnivaló, talán sosem-volt, de nagyon jó volna színes, zenés retro-hangulat: Verne Gyula, Andy Warhol és a habokból kagylón fölmerülő, épp megszülető Vénusz között. A Nőért mérkőző Férfiak mögül - mint falon fölsejlő árnyék - a csetlő-botló Chaplin integet, a flörtre kész Nő vadítóan elegáns és kecses. Az irónia egyrészt a letűnt korhoz való viszonyból fakad, másrészt abból, hogy itt minden(ki) kettőzve van. A színészek bordó egyenruhát viselnek - mint egy különös szolgálat emberei és mint a virtuóz, élő Plázs zenekar -, közben a személyiségükhöz illő síkbábokkal (maszkokkal) forrnak össze: a színész és a figura közötti kicsi rés a reflexió, önreflexió helye. És mennyi ötlet: a színház logikája szerint mindenből lehet minden. A gyerekközönség a legjobban a pingvineknek örül (a végén egy kislány legalábbis ezzel köszön el), a felnőttek a tapasztalat sokatmondó nevetéseivel konstatálják a love story fordulatait. (Mindig van erő rátenni még egy lapáttal.)

Fotók: Szendi Péter

A kulcs a reggeli tengerpart-takarítás alkalmával (porszívóval benyúlni a sziklák alá is) előkerülő Campbell márkájú sűrített paradicsomleves-konzerv. Itt és most egyrészt a tengert szennyező szemét, másrészt ironikus főhajtás a pop-artnak. A Plázs-előadás képeslapból csinál varázslatos, eleven (film)színházat. A világjáró, sokoldalú bábszínész-rendező, Schneider Jankó megint kipróbált valamit ami lám, működik. (A hírnév hát, az mostanában más lapra tartozik.)

A Savaria Beach este bezár, de aztán jön a kócos reggel, és megint rákezd a fess zenekar: mint a körhinta, tessék beszállni. Üdvözlet a Plázsról, gyertek mihamarabb!

(Plázs Hurrá, nyaralunk! A Mesebolt Bábszínház premierje. Rendező: Schneider Jankó, tervező: Boráros Szilárd. Grafikai előkészítés: Boráros Lajos. Zene: Takács Dániel, Maronics Ferenc. Játssza: Császár Erika, Dénes Emőke, Kovács Bálint, Kovács Zsuzsanna, Kőmíves Csongor, Lehőcz Zsuzsa, Takács Dániel.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!