Kultúra

2016.11.06. 17:55

Színkör egykor, színház ma: a celli társulat egy estére visszatért a kezdetekhez

Sitke - Dupla ünnep és sokszoros emlékezés: a celldömölki Soltis Lajos Színház egy este erejéig visszatért a kezdetekhez, Sitkére.

Ölbei Lívia

A szépen fölújított sitkei kultúrház színháztermében már csak az emlékezet őrzi a viharvert vakolatot, amely mégis olyan jól illett mondjuk a Tóték-előadáshoz. Másféle Tótok, Őrnagyok, Postások, Ágikák és Mariskák persze vannak mindenfelé, de jobbak, igazabbak, erősebbek biztosan nem, mint voltak abban a régi színkörös előadásban, Soltis Lajos rendezésében. A rendező már nincs, nem lehet velünk, ahogyan a robusztus tűzoltóparancsnokot játszó Kurucz László sem: a 2000 őszén bekövetkezett tragikus baleset után (amelyben Lajosék vétlenek voltak), 2001 tavaszán költözött el a társulat Celldömölkre; túl nagy volt a tragédia, túl nagy volt a teher. Tizenöt éve működik sikeresen Celldömölkön a Sitkei Színkörből kivirágzott Soltis Lajos Színház.

Ünneplők Sitkén. Ihász Csilla, aki jelenleg Balatonakaliban művelődésszervező, Morgós István, Sitke polgármestere. Jobbról a második Nagy Gábor, a Sitkei Színkör alapítója, a celli Soltis Színház vezetője. Jobbra: Koncz Imre, Balatonakali polgármestere

És bár vendégelőadásokkal többször megfordult azóta a celli társulat a sitkei művelődési házban, találkozót most szerveztek először: visszanézőt és előremutatót, a nosztalgia és a tervezés szellemében. Régiek és újak jöttek össze a hétvégén azon a helyen, ahol a 36 éve megalapított Sitkei Színkör elsőként közösséget teremtett, ahol aztán a 90-es évek végén a vajdasági színész-rendező, Soltis Lajos meghonosította a nívós nyári szakmai táborok hagyományát is. Lajos folyton úton volt, de nem tudott otthonos közösség nélkül élni. Kenyérre lehetett kenni, de a munkában nem ismert tréfát. Röpködnek az emlékek, mint a tűzijáték sziporkái. Próbák, táborok, bemutatók, turnék Erdélytől Felvidéken át Vajdaságig. Emlékszel? Hát persze! Tényleg! A mozaik egyre bővül.

A találkozó résztvevőit köszönti Morgós István, Sitke polgármestere: Ami elmúlt, vissza nem hozható, a múlton változtatni nem tudunk. Nézzünk inkább előre. A polgármester büszkén mondja el, hogy Sitke azon kevés környékbeli kistelepülések közé tartozik, ahol nem csökken, hanem növekszik a lélekszám. Az önkormányzat pedig nemcsak a 65 éven túliakat, hanem a gyerekeket is rendszeresen fölköszönti (jön a Mikulás), ezért aztán Morgós István pontosan tudja, hogy 706 sitkei lakosból 116 még nem töltötte be a tizennégyet.

Bruckner Roland köszöntője: Nekem itt vannak álmaim Fotó: Sörös Zoltán

Tulajdonképpen itt derül ki, hogy kerek évfordulót ünnepelhetünk: 30 éve, 1986-ban jött létre a Sitkei Ifjúsági Kör (SIK), mások mellett Morgós István és a Sitkei Színkör alapítója, a Soltis Színháznak máig vezetője, Nagy Gábor hathatós közreműködésével. A Sitkei Ifjúsági Kört 1989-ben, a civil törvény megalkotásával lehetett egyesületként bejegyezni, ez volt az egyik első civil szervezet a megyében. Az első önkormányzati választásokra listát állítottak, sikerrel. A celli Soltis Színházat működtető egyesület pedig ennek a sitkei szerveződésnek a jogutódja. Nagy Gábor a társulat nevében - és tősgyökeres sitkeiként - köszöni a polgármesternek, egyúttal régi barátnak a lehetőséget a találkozó megszervezésére, bízva abban, hogy lesz folytatás.

És bár ami volt, vissza tényleg nem hozható, az Őrnagy abból a régi Tóték-előadásból újra itt van, és az emlékek a régi fényben ragyognak, a tűzijáték nem akar véget érni. Ódor József - Öcsi - feleségével, Ó. Kovács Timivel Írországból jött haza a találkozóra. Úgyhogy nemcsak az Őrnagy jött most vissza, hanem Martin és Mary Doul is, a sitkei Soltis-korszak másik emblematikus, csodálatos bemutatójából, az ír Szentek kútjából.

És itt van a Tóték-előadás Mariskája, az eredetileg szintén sitkei Ihász Csilla is. Hogyne lenne! Évekig meghatározó személyisége volt a színkörnek, nemcsak játékosként, hanem tartóemberként is. A legnehezebb időkben ő volt az, aki meg- és összetartotta a csapatot. És - mit ad isten - pont a sitkei színjátszó találkozó napján töltötte be a negyvenet. Úgyhogy színkörös társai - Bruckner Anitával az élen - titokban megszervezték a születésnapi ünneplést is. Csilla most egy Balaton melletti településen tartja kézben a kulturális életet, és hogy mennyire szeretik ott is, jelzi: meglepetésként nagy csapat jött el a köszöntésére. A virágok, torták és más ajándékok mellé jártak a Soltis Lajos Színház színészeitől a műsorszámok is. Bruckner Roland A padlás című Presser-musicalből, ég és föld között énekelte el a Rádiós dalát ( Lehet számtalan hely ), amelyben megszűnik a fényév távolság, Ziembicki Dóra két dallal is készült.

Az egyik kötelezően mi más lehetett volna, mint Kiss Tibor és a Quimby klasszikusa: Most múlik pontosan, engedem, hadd menjen. Most múlik pontosan. Vagy talán mégsem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!