Kultúra

2015.03.25. 12:24

De hova tűnt Mackó születésnapja?- Muppet-csomag a szombathelyi Meseboltban

Szombathely - Vasárnap délelőtt 10-kor újabb bemutatóval várja a közönséget a Mesebolt Bábszínház az Ady téren: a Mackó születésnapja című előadás születésnapi ajándéknak is tökéletes. Nem csak óvodásoknak!

Szendi Péter

Akinek úgy rémlik, hogy néhány (pontosan hat) évvel ezelőtt már színre vitte a Mesebolt a Mackó születésnapját, nem téved. De a hagyomány és korszerűség, megőrzés és megújulás határait folyton újrahúzó Mesebolt életében koncepcionális vállalás, hogy egy-egy mesejátékot időről időre az újabb generációknak is fölkínál. Egy-egy hasonló „újratöltés" tükröt tart a rendezőnek – jelen esetben a Meseboltot igazgató Kovács Gézának –, tükröt tart a társulatnak, ráadásul a meséhez mélyen illő gesztussal, a körkörös és egyenes vonalú idő metszéspontján életben tartja magát a mesét.

Dénes Emőke és Mackó Harmadik Hepcia birodalmában. A gőgös muppet-patkánykirálynő hiába böngészi a szálldosó Vas Népéket, nem tud olvasni. Mackó viszont igen: fontos nyomokra bukkan. Fotó: Szendi Péter

A Mackó születésnapja szerzője Veres András, aki – ahogy a meseboltos ajánló mondja – a didaxis és az infantilizmus csapdáit is kikerüli, amikor a rejtélyes módon eltűnt születésnapja nyomába eredő Mackó „detektívtörténete" által az ünnepről, a hétköznapokról vagy a barátságról tesz föl fontos kérdéseket. Az előadás tervezője Mátravölgyi Ákos, aki ezúttal is az ajándékozás és a meglepetés nyomán indul el, és építi föl azt a jól működő „dobozvilágot", amelyben minden kibontott csomagból újabb és újabb szereplők, újabb és újabb világok tűnnek elő. (A legnagyobb doboz alatt a bábszínészeknek is el kell férniük, a süllyesztőt nem nyitották meg az MMIK színpadán; úgyhogy ez külön láthatatlan mutatvány, plusz ügyesség.) És bár a mesék nem változnak, a „mesemondók", vagyis a szereplők igen: a vasárnapi bemutatón a Mackóval különös szimbiózist kialakító Dénes Emőkével, valamint a több „muppet-technikás" báb bőrébe is belebújó Guary Szandrával és Janicsek Péterrel találkozhat a közönség. A premier március 29-én (vasárnap) 10 órakor kezdődik.

 

Kovács Géza elmondta azt is, hogy az évadban még két fontos, nagyszabású bemutató vár a közben fesztiválról fesztiválra – legújabban Debrecenből Wroclawba – utazó társulatra. A Vojtina Bábszínházzal közösen hozzák tető alá a Tündér Lala-előadást, valamint hamarosan Szombathelyre érkezik Jeles András, aki a József és testvérei-történetből rendez előadást a Meseboltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!