Kultúra

2010.07.19. 10:15

Nem értik, de szeretik Nolan új filmjét az amerikaiak

A nézőket és a kritikusokat is zavarba hozta Christopher Nolan Eredet című filmje, ám ettől függetlenül a hét végén bemutatott sci-fire több mint 60 millió dollárért fogytak el a jegyek Észak-Amerikában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Ez egy okos film, és ha okosnak érzi magát, kösse be a biztonsági övet, és élvezze az utazást" - mondta David Fellman, a Warner Bros. amerikai forgalmazási főnöke.

A sikerhez nemcsak a két jól csengő név - Nolan és a főszereplő Leonardo DiCaprio - járult hozzá, nyilván sokat számított, hogy a Warner százmillió dollárt költött a produkció marketingjére. A 60,4 millió dolláros (13,4 milliárd forintos) hétvégi észak-amerikai bevételt a külföldi piacról befolyt 15,6 millió dollár (3,5 milliárd forint) is megfejelte.

A sötét lovag című óriási kasszasikert hozó Batman-mozi rendezőjének 160 millióból (35,5 milliárd forintból) készült sci-fijében DiCaprio szupertolvajt alakít, aki társaival az emberek titkait nyúlja le álmaikba férkőzve.

A jövő héten további 29 országban, köztük Magyarországon is vetíteni kezdik a filmet.


A boxoffice-lista második helyét az előző hétvégi befutó, a Despicable Me című 3D-s animáció foglalta el 32,7 millió dollárral (7,3 milliárd forinttal). A Universal első 3D-s meséje az eltelt tíz napban összesen 118,4 millió dollárt (26 milliárd forintot) keresett Észak-Amerikában.
   
Nicolas Cage szerdán debütált akcióvígjátéka, a Disney stúdióban gyártott Varázslótanonc ugyanakkor jókora csalódást keltve került a harmadik helyre mindössze 17,4 millió dolláros (3,9 milliárd forintos) hétvégi jegyeladással. (A vasárnapig számolt ötnapos bevétele is csak mindössze 24,5 millió dollárra - 5,4 milliárd forintra - rúgott.)
   
A hétvégi box office negyedik és ötödik legjobb bevételi eredményét a Napfogyatkozás című vámpírrománc és a Toy Story 3 című 3D-s animáció érte el. Előbbi 13,5 millió dollárt (3 milliárd forintot), utóbbi 11,7 millió dollárt (2,6 milliárd forintot) csengetett a mozikasszáknál. 
Az egy hónapja bemutatott Toy Story 3 a hétvégi jegyeladással elérte a 363 millió dolláros (80 milliárd forintos) összbevételt, és ezzel az év eddigi legsikeresebb produkciója Észak-Amerikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!