Kultúra

2011.07.09. 05:30

Németh Mihály születésnapi tárlata a Galeria Arcisban

Pénteken, 85. születésnapján Műhelymunkák címmel nyílt meg Németh Mihály, a legendás hírű, minden ténykedésében tisztaságot sugárzó szobrászművész életmű-tárlata.

Szenkovits Péter

A sárvári Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében nyílt meg pénteken délután Németh Mihály szobrászművész Műhelymunkák című kiállítása. A tárlatot  Kondora István, a Rába-parti város polgármestere ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, s fölvázolta a sárvári, sokoldalú képzőművész - aki tegnap töltötte be a nyolcvanötödik születésnapját - életének, pályájának néhány fontosabb momentumát.

A jeles alkalomból látott napvilágot Németh Mihály Sárvártól-Sárvárig gyúrtam, írtam, faragtam című kötete. Ebben így vall a szűkebb s tágabb környezetben is rendkívüli módon és méltán nagyrabecsült művész: "Azok az órák, napok voltak a legszebbek az életemben, amikor többszáz kiló anyagból a két kezemmel életnagyságúnál nagyobb emberalakokat formáltam, vagy ha egy másfél tonnás kőtömbben kétnapi kemény birkózás után mozdulni látszott a figura. Kár, hogy ezt  az érzést csak kevés ember ismeri."

A tárlat kapcsán ekképpen fogalmazott:  "Amíg egy ötlet szobrászéknál kőben, vagy bronzban, végleges formájában a helyére kerül, addig a mű anyaga, mérete többször változhat. Ebben a termékeny folyamatban az apró vázlatok, tervek, próbanyomatok  ugyancsak sokasodnak. Ezekből a műhelymunkákból gyűjtögettem hosszú éveken keresztül egy nagyobb kosárra valót, amelyeket kissé öncélúan csoportosítottam, sorakoztattam, érdekesebb formákba játszottam... Az utóbbi hónapokban ritkábban láthattak a jó sárváriak az utcán biciklizni, mert e számomra fontos és sarkalatos kiállítás előkészítésével bajlódtam. Ez a sok apró műhelymunka is hozzám tartozik jónéhány évtized óta".

Németh Mihály seregnyi tisztelője részt vett a pénteki ünnepi eseményen, ahol Schuller Henrietta énekművész és Rozmán Lajos klarinétművész közreműködött. A lebilincselően izgalmas kiállítás augusztus 3-ig tekinthető meg a Nádasdy-várban.

Idézet Németh Mihály - ahogyan ő nevezi - dünnyögéseiből: - Mostanában  azon sopánkodom, hogy miért csak ma kellett rájönnöm arra, hogy tizenöt éves koromban voltam a legboldogabb. Azóta is annak a bizonyos "kék madárnak" a keresése tölti ki minden időmet....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!