Kultúra

2017.01.24. 16:40

Németh Tibor könyvtárvezető szenzációs bejelentése

Celldömölk - Németh Tibor, a Kresznerics Könyvtár vezetője szenzációs bejelentéssel szolgált a kultúranapi ünnepségen. Ez volt a jubileumi Kresznerics-év zárszava, egy kilátásba helyezett tüzesvas-próbával.

Ölbei Lívia

A dömölki bencés apátságról 1252-ből, Alsóságról pedig 1272-ből származik az első írásos említés, ezek a dátumok minden celli kiadványban szerepelnek. Mostantól azonban át kell írni és ki kell egészíteni ezt a közlést, mert van olyan hiteles forrás, amely korábbra teszi ezt a dátumot!" - jelentette be Németh Tibor, akinek nevéhez fűződik például a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon összeállítása, szerkesztése.

Németh Tibor kutatómunkája során figyelt föl az Urkundenbuch des Burgenlandes" című német oklevélgyűjtemény 1955-ben megjelent I. kötetére, abban is az Alsóság helynévre. A kötet hivatkozási apparátusában szerepelt az a dokumentum, amelynek 2009-ben megjelent hasonmás kiadását föl is mutatta az ünnepségen: ez az Az időrendbe szedett Váradi tüzesvaspróba-lajstrom". Az eredeti mű 1550-ben jelent meg Kolozsváron, a hasonmás kiadás pedig a kommentárokkal kiegészített 1903-as kiadás alapján látott napvilágot. Németh Tibornak a német és a latin nyelvű szövegek lefordításában dr. Németh S. Katalin irodalomtörténész és dr. Koltai Jenő esperes-plébános (Kresznerics hatodik utóda) volt a segítségére.

Németh Tibor könyvtárvezető, kezében az írásos bizonyítékkal Fotó: Gyuricza Imre

Németh Tibor felfedezése szerint: A kötetben az Alsóságra vonatkozó bejegyzés egy kaszálójoggal kapcsolatos peres eljárásra utal, amelyet a nagyváradi püspökség előcsarnokában tüzesvas-próbával kívántak lezárni, és amelynek egyik érintettje az alsósági illetőségű Wid fia Simon nevű poroszló volt. Az istenítéletre végül nem került sor, de ez a forrás egyértelműen meghatározza az említett per időpontját. Tudom, hogy merő véletlen, de milyen szép és szimbolikus történet, hogy a vulkáni eredetű Ság hegy lábánál található település egy tüzesvas-próba révén kerül be először az annalesekbe..."

A nevezett per tehát 1272-nél korábban volt, különben nem kellene új évszámot megtanulnunk. Alsóság (mai, legfrissebb, Németh Tibornak köszönhető) legelső írásos említésének évét viszont nem lesz nehéz megjegyezni: különös szám ez. Vajon miért?

Németh Tibor ebben a pillanatban a matematikusnak is kiváló Kresznerics-szoborra pillant (a kis bronzszobor Horváth Marietta alkotása), aztán folytatja: Az alsósági per éve palindromszám, ami azt jelenti, hogy olyan természetes szám, amelynek számjegyeit fordított sorrendben írva az eredeti számot kapjuk meg. Mondhatjuk Seherezádé-számnak is, az Ezeregy éjszaka meséi nyomán. Az egy-kettőre megjegyezhető évszám tehát: 1221."

1221-ben zajlott az a per, amelynek egyik résztvevője volt az alsósági Wid fia Simon. Azt viszont sose tudjuk meg, hogyan végződött volna a tüzesvas-próba, ha mégis alávetik Wid fiát. A sági vulkán szelleme talán segített volna Simonnak. Vagy a próbát éppen ő akadályozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!