Kultúra

2014.06.03. 11:50

Nemzetközi színtéren a Mesebolt

Szombathely - Újabb meghívást hozott a Mesebolt Bábszínháznak a varsói 18. Korczak Fesztivál, ahol a Madarak voltunk című a hazai szakma elismerő figyelmét is fölkeltett előadással lépett föl.

Ölbei Lívia

Nem üdüléssel telik a meseboltos nyár: egymást érik a belföldi és külföldi vendégszereplések. A május végén Varsóban megrendezett 18. Korczak Fesztivál nem verseny, vagyis díjakkal nem jár, de hozadéka jelentős: az itt föllépő társulatok tovább erősíthetik pozícióikat a nemzetközi színtéren. A Meseboltnak rögtön újabb lengyelországi fesztiválmeghívást hozott a varsói vendégjáték, ez az utazás szeptemberben lesz esedékes, mondta el érdeklődésünkre Prikazovics Ferenc, a Mesebolt igazgatóhelyettese.

A meseboltos Borges-passió. Az előtérben Takács Dániel kezében a titokzatos emberi szív. Fotó: Szendi Péter

A következő külföldi fesztiválmeghívás a szlovákiai Nyitrára szólítja a társulatot, nem először: a Suttogó füzesek, a Hoppláda, a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése után most (június 10-én) a Dobronka cirkusz, világszám vendégeskedik Nyitrán. (Rendezője a nyitrai színház nemzetközi hírű vezetője, Ondrej Spisak, zeneszerzője a szintén szlovák Andrej Kalinka, tervezője Boráros Szilárd.) Aztán vissza Lengyelországba: június 22-én a bialystoki Bábos Iskolák Nemzetközi Fesztiválján vendégszerepel Mesebolt felnőtteknek szánt gyönyörű, utcaszínházi passiójátékával, a Borges-novella alapján készült Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése című előadással. A passiójáték a nyár végén a szlovákiai Körmöcbánya fesztiváljára is eljut: ez lesz a „Kremnica Gags 2014". Közben természetesen itthon is folyamatosan játszik a Mesebolt, június 14-én például Kőszegen, épp a passiójátékot. Nem mellesleg készül az újabb koprodukciós kőszegi várszínházi bemutató: Szálinger Balázs Aladdin-változatából (Csodalámpa) Rumi László rendez előadást.

És ott lesz a Mesebolt a szerdán kezdődő XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) off-programjában is: június 7-én 16 órakor a POSzT-időben rendszerint bábos színtérré változó Jókai téren a Dobronka cirkusz, világszámot láthatja a közönség. Ugyanezen a napon, ugyanitt a szombathelyi Vitéz László is tiszteletét teszi, vagyis a mutatványosok legendája folytatódik: Az elásott kincs-előadás 18 órakor kezdődik. A Vitéz László-báb – amelyet Boráros Szilárd személyesen neki készített – Takács Dániel kezén a paraván mögött. Az előadás rendezője az ország legelső Kemény Henrik-díjas bábművésze-rendezője, a Meseboltot igazgató Kovács Géza.

Cirkusz, világszám, üdülés, üdvözülés: indul a meseboltos nyár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!