Kultúra

2016.12.08. 19:25

Nyolc fiatalból álló filmes csapat született

Répcelak - Nyolc fiatal fogott filmezésbe tavasszal. Önvallomások, animációk, trükkök mozgóképen és persze humor.

Budai Dávid

Répcelakon már majdnem tíz éve működik filmklub, ám a havi egyszeri filmvetítésen főleg az idősebb korosztály vett részt. Idén tavasszal azonban minden megváltozott. Az országos Közösségi mozi és médiaműhely mintaprogram részeként április 24-én a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája szervezésében ifjúsági közösségfejlesztő program indult el a Répcelaki Művelődési Otthon és Könyvtárban. Nyolc fiatal úgy döntött, megismerkedik a mozgókép világával közelebbről is. A csoport munkáját három filmes szakember segítette. Boros Ferenc és Horváth Zoltán - több mint ötven országos és nemzetközi díjjal rendelkező független filmesek - oktatóként és filmrendezőként is összeszokott párosként irányították a filmes csapatot. A szintén független filmes Varga Ákos, a művelődési központ munkatársaként további hasznos tanácsokkal segítette a fiatalokat, akik - mint azt Boros Ferenctől megtudtuk - mindent az alapoktól kezdtek. A heti, kétheti foglalkozáson megismerkedtek a filmtörténettel, a kamerakezeléssel, a különböző filmes technikákkal és trükkökkel. Megismerték a kamera fontosabb beállító funkcióit, a felvételtechnika alapvető mozzanatait. Elsajátították a forgatókönyv-készítés alapjait, valamint operatőri és vágási ismereteket szereztek, hogy aztán végül megrendezzék ötleteik alapján saját filmjüket, amelynek a végére büszkén írhatták oda nevüket, mint a film rendezői.

Biczó Miklós a projekt koordinátora; Mérges M. Dorottya, Skultéty Viktória, Varga Mátyás, Szabó Balázs, Novák Gergő, Boros Ferenc filmes szakember, Marsits Áron, Albert Ádám, Mihály Luca Fotó: Varga Ákos

Így tett Novák Gergő is, aki egészen különleges technikát választott Legopolice című filmjéhez. A stop-trükkös animáció lényege, amikor egy mozgási folyamat állóképként rögzített fázisait egymás után játsszák le, így azok mozgásként hatnak. Már egy harminc másodperces filmben is rengeteg munka van, hiszen több száz állóképet kell elkészíteni ahhoz, hogy a Lego figurák életre keljenek. Úgy másodpercenként 24 mozdulattal lehet számolni - avat be Boros Ferenc a kulisszatitkokba.

Mérges Dorottya hasonló technikát választott, ám ő minden mozdulatot megrajzolt. Félperces filmjében Tim Burton A bámuló lány című verséhez készített harminc másodperces animációt. A kilencéves Marsits Áron a csapat legfiatalabb tagja, a répcelaki foltvarró találkozóról készített egy etűdöt, amelyben állandón visszatérő motívumként láthatjuk, hogyan készül el szövetből egy kisegér. Ő készített egy másik filmet is, amelyben nem az egér, hanem a macska a főszereplő. Filmjének különlegessége, hogy a film alá vágott hangeffektekkel teljesen más hatást ért el, mint azt a képek alapján elsőre gondolni lehetne, így a játszadozó cicák egy csapásra vérszomjas fenevadakká változtak. A jelenet szemlátomást kivívta a közönség tetszését. Merthogy a fiatalok által készített alkotások egyáltalán nem a fióknak készültek, azokat egytől egyig levetítették a mintegy ötvenfős közönség előtt a művelődési ház nagytermében, december 3-án.

A jelenlévők minden alkotót és filmet nagy tapssal jutalmaztak. Nem véletlenül, hiszen az elkészült filmek nem csupán történetet elmesélő mozgóképek voltak, hanem sokszor egészen különleges technikákat is alkalmaztak alkotásaikban. Szabó Balázs például első filmjében robbanáseffektekkel kísérletezett, második filmjében pedig egy Chaplin-jelenetet ültetett át répcelaki helyszínekre. Balázs már filmes múlttal érkezett a csapatba, az itt eltöltött idő alatt azonban nagyon sokat fejlődött - emelte ki Boros Ferenc, amikor bemutatta a filmet.

Varga Mátyás az egyik legnehezebb feladatot választotta. Saját magáról készített filmeket. KUSS című - önironikus igénnyel elkészített - filmjében ellopják a hangját, így a fő feladat, hogy azt visszaszerezze. A filmben a hagyományos megoldások mellett híradós anyagok és burleszk elemek is feltűnnek. Komolyabb hangvételű, Én című filmje pedig egy sakkjátszmán keresztül boncolgatja a lélek rejtelmeit.

Mihály Luca Séta című, gyönyörűen fényképezett alkotása az elmúlásról szól, filmjével egy fesztiválon díjat is nyert.

Albert Ádám a jövőben játszódó nagyjátékfilmjének első pár percét mutatta be, egy katona haláltusáját láthattuk.

Skultéty Viktória Bon Jovi zenéjére rendezett klipet, amelyben a lovakhoz való viszonyáról mesélt.

Bizcó Miklós, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájának módszertani referense elmondta: a filmes műhely létrehozásával nem titkolt céljuk volt, hogy közösséget teremtsenek. Bíznak abban, hogy a filmes csapat immáron önállóan tovább működik. Ebben bízik Boros Ferenc és Horváth Zoltán is. - Elindítottuk őket egy úton, és ha bármilyen segítségre vagy tanácsra lesz szükségük, akkor állunk a rendelkezésükre. Ami biztos, hogy filmjeiket a helyi tévé le fogja adni, és nevezni fogjuk őket különböző diákfilmes fesztiválokra - hangsúlyozta Boros Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!