Kultúra

2015.08.28. 09:29

Egy helyen minden, ami pénteken történt a Karneválon

Munkatársaink ott voltak a Savaria Történelmi Karnevál minden fontos eseményén, így kínálunk képet vagy tudósítást valamelyik helyszínről.

Cseszkó Tamás

Péntek-szombat éjszaka: koncertek a Sörtéren

Tavaly jelent meg előszöri a Karneválon a sörtéri helyszín és népszerűsége pillanatok alatt vetekedni kezdett a hagyományosan menő Borok utcájával. Az idén sem volt ez másként, hatalmas volt a tömeg, nem kevéssé azért, mert hangulatos koncertek színezték az éjszakát. Ebből a hangulatból adunk képválogatást.

3:37 Csatatér

A Borok utcájából jelentjük, igazi csata hangulat uralkodik, jócskán lesz dolguk a takarítóknak. Még mindig több százan vannak itt, fogy a bor, nagy a jókedv. A vaol.hu ismertsége ebben az utcában különösen nagy, percenként állítanak meg, hogy írjunk arról, milyen jó a buli.

21:16 - Az ókortól az első világégésig – végigvonult Savarián a történelem

Triplán jöttek gólyalábasok és triplán vonultak zászlózsonglőrök a majdnem egy órás jelmezes felvonuláson. Részletek a felvonulásról itt>>

18:56 - Ave, Kismamák!

Olyan dologra bukkantunk a karneválon, amire eddig még nem volt példa. A Bulcsu Hagyományőrző Egyesület jóvoltából baba-mama jurta áll a Gayer-parkban, ahol szívesen látják azokat a kismamákat, akik a programok közt megszoptatnák gyermeküket, vagy csak egy pár nyugodt percet szeretnének eltölteni kisbabájukkal. Ehhez természetesen a jurtában minden feltétel adott. (Vadas Krisztina)

18:10 - Áldoztak Isis istennőnek – először a karnevál történetében

Navigium Isidis ünnepét tartották az Iseumban. Jelképesen vízre bocsátották Isis hajóját az istennő papnői és papjai. Részletek itt>>

17:53 - Legeket választottak és jutalmaztak – a karnevál gasztronómiai és esztétikai elismerései

Borok, torták, fagylaltok és kirakatok versenyeztek. A napsütötte eredményhirdetésen nem voltak sokan a nézők soraiban, de lelkesen gratuláltak egymásnak a versenyzők. Részletek itt>>

17:24 - Zászlók repkedtek a semmiből a Fő téren

A délutáni forgatagban dobszóra lettünk figyelmesek. A vásározók nagy meglepetésére egyszer csak zászlóforgatók vonultak be a Fórum színpad elé, akik mindenféle zavartatás nélkül adtak egy körülbelül félórás bemutatót a közönségnek. (Vadas Krisztina)

17: 18 - Leányrablás a Történelmi Témaparkban

A Magor íjász Hagyományt Őrző Egyesület a honfoglaló magyarok életmódját és harcászatát mutatta be a Történelmi témaparkban, ebbe pedig a leányrablás is bele tartozott. Így nem volt mit tenni most is elraboltak egy széplányt, akit a gyanútlan nézőközönség soraiból emeltek ki. Ahhoz, hogy vőlegénye visszakaphassa szerelmét, íjjal és szekercével kellett megmutatnia rátermettségét. Az ifjú a próbát kiállta, ezért az újkori honfoglalók visszaadták neki kedvesét.

Ezután az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány – honfoglalás kori magyar lovas felszereléseket mutatott be, természetesen harc közben. A rekkenő hőséget jól viselik Savaria polgárai, de volt, aki a lelátóra csak napernyővel merészkedett ki. (Budai Dávid)

16:29 - Gladiátortábor a Történelmi Témaparkban

A Történelmi Témaparkban gladiátorokba botlottunk, nehéz volt elmenni mellettük kérdés nélkül, nem is álltuk meg. Glaber a gladiátorok vezetője elmondta, a Collegium Gladiatorium kulturális hagyományőrző egyesület 1994-ben alakult olyan fiatalok részvételével, akik szerették volna megismerni egy kicsit jobban a római gladiátorjátékokat. A több mint két évtizedes múlttal rendelkező gladiátorok Savariába gyakorlatilag hazajárnak, hiszen talán egy Karnevált leszámítva minden évben eljönnek, megmutatni milyen is az az autentikus arénaharc.

Megtudtuk, Glabert és negyven fős csapatát, akik között tizennyolc harcoló gladiátor van, külföldre is gyakran meghívják, így többek között felléptek már a horvátországi Pula arénájában, amelyik a világ hatodik legnagyobb egykori gladiátor küzdőtere a világon. A gladiátorkodás nem játék ma sem. Hetente kétszer két órában tanulják a fegyverek használatát és a küzdelmet. Glaber elmondta, a bemutatókon a fiatalok előre betanult koreográfiát adnak elő, de a tapasztaltabb 21. századi harcosoknak elég csak azt megbeszélni, hogy ki lesz a győztes.

Kiderült, bár nem vagyok az a kimondott gladiátortípus, ha megvan bennem a kellő elszántság és fegyelem én is azzá válhatok. Nem tudtam megállni, hogy ne kérdezzem meg, az öt Oscar díjat nyert Gladiátor mennyire volt hiteles gladiátor szemmel? Hát nem volt az. Sem a fegyverek sem, a páncélok, sem a harcok, mondta el Glaber, aki hozzátette ők már hat éve gladiátorok voltak, amikor Russell Crowe először látott arénát életében. A főszereplő sisakja az akkori kovácstechnikával kivitelezhetetlen lett volna, ráadásul funkcióját sem tudta volna ellátni, így használata teljesen értelmetlen volt. Még mielőtt összeomlottam volna az igazság súlyától, Glaber hozzátette, a film annyit viszont elért, hogy Európában gombamód kezdtek szaporodni a gladiátor hagyományőrző csoportok. A délután előrehaladtával így van ez a karneválozókkal is, akik közül egyre többen vannak az utcákon. (Budai Dávid)

16:09 - Vége a munkának, beindult a város – Ön nincs a képeken véletlenül?

Fotósunk képsorozatán látszik, hogy a néhány órával írtakkal ellentétben kezd beindulni az igazi, nyárvégi karneváli hangulat. Az utcák megtelnek élettel, a lépcsőkön ülnek, és egyre több tógába öltözött városlakót vagy vendéget látunk. Nézze végig képsorozatunkat, hátha felfedezi magát vagy valamelyik rokonát, ismerősét. A következő órákban, napokban sok ilyen képgalériával igyekszünk kedveskedni olvasóinknak, érdemes tehát vissza-visszatérni a vaol.hu-ra.

16:04 - Közlekedési információk és időjárás

Kenuval és biciklis taxival is közlekedtek a gyerekek a karneváli forgatagban péntek délután.A Gyöngyös patakon hozzák-viszik a kicsiket a kalandos programok között egész hétvégén.

A régi kaszinóépületnél lehet biciklis taxit fogni, aki befizet egy körre a KRESZ parkon keresztül, az jótékonykodik. A Szombathelyi Tekergők szállítják a kicsiket, az utakkal pedig egy vak kislánynak gyűjtenek. Kerékpárral vagy élménybiciklizéssel szeretnék meglepni.

31°C-ig melegedett a karneváli levegő péntek délutánra. A hőség sokakat nem riasztott el a beöltözéstől: tógában sétáló családok kerestek hűsölési lehetőséget az árnyékban. A finomságok közül a fagyi volt a legkelendőbb a lassan éledező karneváli forgatagban. (Bakos Ágnes)

15:59 - Munka után édes a Karnevál

Már érezhető, hogy lassan mindenkinek lejár a pénteki munkaidő: habár a Fórum színpad környéke még üres, a Fő tér más részein már gyűlnek az emberek. Főként az étel és az üdítő fogy, de lassacskán a többi árus körül is megjelennek az érdeklődők.

Ügyességi bemutatóval gyűjt adományt a Vas Megyei Állatvédők Egyesüete

Aki adományoz az állatvédőknek, nem akármilyen élménnyel lehet gazdagabb. A Civil Korzóra kitelepült szervezet kutya ügyességi bemutatóval örvendezteti meg azokat, akik hozzásegítik a szervezetet az eledelek megvételéhez, vagy épp az orvosi költségek fedezéséhez. (Vadas Krisztina)

15:50 - Légiók a Témaparkban, gladiátorok egymás ellen

A csütörtöki karneváli nyitóceremóniát követően péntek délelőtt elkezdődött a korabeli tábori életet felelevenítő programsorozat a Történelmi Témaparkban.  A históriás játékok legnépszerűbb helyszínén seregszemlével kezdődött az esemény. További részletek itt>>

fotó : SZMK

15:15 - Záporoztak a nyílvesszők a Történelmi Témaparkban

Kassai Lajos és tanítványainak fél kettőkor kezdődő íjászbemutatójára százak voltak kíváncsiak, köztük persze mi is. A Történelmi Témaparkban szédületes sebességgel repkedtek a nyilak, ezért minden számot megismételtek az íjászok, egyrészt hogy a közönség felfoghassa mi is történt, másrészt pedig, ahogyan Katona Attila történész – a bemutató moderátora – elmondta, így szeretnék eloszlatni azt a kételyt, hogy a tökéletesen végrehajtott mutatvány csupán a vakszerencse műve. Kassai Lajos először olyan tíz méterről vette célba a szivacsembert, át is futott az agyamon, hogy ez még nekem is menne. Többet aztán erre nem gondoltam, főleg amikor a világhírű íjász a lelátó tetejéről egészen szürreális távolságból is biztos kézzel engedte el nyílvesszőjét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kettőt elhibázott, de mint kiderült ezt csak azért tette, hogy ne tévesszen meg minket az íjászat könnyedsége és egy pillanatig se gondoljuk, hogy ez egyszerű dolog.

Kassai Lajos a lovas íjászat létrehozásáért és a világban való terjesztéséért 2003. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét vehette át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől, könyvet is írt a témában és a világ számos országában tanítja is az íjászatot. Így biztosra vehette mindenki, hogy a világ legjobbjait látja, annál is inkább, mivel nemrégiben egy íjász világbajnokság gyakorlatilag érdektelensége fulladt, amikor az első hét helyet Kassai tanítványai szerezték meg. A fő attrakció talán akkor volt, amikor a vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le a mester. Persze hiba nélkül. A nézőtéren többször felhangzott: „ezt, hogy csinálja?” Nem tudjuk rá a választ, egy valamit tudunk: nem szeretnénk íjpárbajban kiállni Kassaival. (Budai Dávid)

14:36 - A harminc fok feletti hőmérsékletben fél kettőkor még a mindig zsúfolt borok utcája is meglehetősen kihalt. Az árusok mindenhol egykedvűen várják a rohamot, ami estére menetrendszerűen meg is fog érkezni. Addig pedig az ezer forintos gyros, a nyolcszáz forintos mangalicás szendvics és a négyszáz forintos lángos türelmesen várják, hogy megegyék. (Budai Dávid)

13:30 Ave Csiga!

Itt jegyeznénk meg, hogy egyelőre alig látunk tógába öltözött embert a karneválon. Az előbb már kezdtünk reménykedni a nyilvános wc-knél, de hamar rájöttünk, hogy az egy takarítónő volt kinyúlt pólóban. Van viszont karneváli csiga, aki az egyik közlekedési vállalat reklámfigurája, és nagyon népszerű a gyermekek körében.

 

 

12:37 A magyar gyros

800 Ft-ért remek mangalica pecsenyés szendvicset kaptunk. Káposzta, saláta, sülthús, ketchup, mustár... Lehet, egyszer ez lesz a nemzeti emblematikus étel?

 

11:57 Breaking: Bezártak egy madár embert

Mégpedig kalitkába. A Fő tér sarkán csipog, körülötte a vendéglátósok nagyon örülnek neki. Jó ebédhez szól...

Isis Istennő nem késik!

A világ harmadik legnagyobb Isis szentélyében Jézus neve is elhangzott, pedig igazi autentikus templomnyitó szertartást láthattunk, Isis papnőivel és papjaival.

A mai nappal már igazi karneváli nagyüzem van, ezt jól jelzi, hogy kinyíltak Isis Istennő templomának kapui és végre Savaria népe is megpillanthatta a legősibb egyiptomi Istennő szobrát, hiszen a szentélybe nem léphet egyszerű földi halandó, csupán a papok. Sosztarits Ottó régész, muzeológus az Iseum Savariense intézményvezető-helyettese, vállalta magára a főpap szerepét és vezette le a szertartást, ami pontosan negyed tizenegykor kezdődött a világ egyik legautentikusabb helyszínén az Iseumban.

Sosztarits Ottó a szertartás végeztével beavatta a csaknem ötven érdeklődőt Isis Isten titkaiban, akik a reggeli tűző nap ellenére is Isis hívőkhöz illő áhítattal nézték végig a szertartást, és többeken látható volt némi megilletődöttség, amikor megtudták, a szombathelyi Iseum a világ harmadik legnagyobb Isis szentélye. Megtudhattuk azt is mit keres az egyiptomi istenség Savariában, és hogy a rómaiak már az előtt ismerték és tisztelték Isist, hogy Egyiptomban jártak volna, akkor viszont azt mondták: „Jézusom! Nem ezt biztos nem mondták” javította ki gyorsan magát a régész. Általános derültség lett úrrá Savaria polgárain jelezve az idei karnevál hangulatát, amelynek forgatagába mi már kora reggel belevetettük magunkat.

(Budai Dávid)

- Senki nem áll itt sorban kürtőskalácsért, biztos, hogy itt akarunk venni? - kérdezi két lány a karneváli forgatagban. Az árus vágyakozva tekint rájuk, a parazsak csak úgy sziporkáznak a potenciális vásárlójelöltek láttán. A lányok már majdnem rendelnek, amikor egy ismerős pár integet nekik. -Ne itt vegyetek, két bódéval sokkal nagyobb, olcsóbb finomabb - jön a határozott utasítás. -Bocsi... - mondják a lányok, sarkonfordulnak, es ott hagyják a magányos árust. Hát ilyen a marketing...

(Cseszkó Tamás)

Karneválozók, figyelem! Hőségriadóra figyelmeztet Szombathely önkormányzata

Az országos tisztifőorvos szombattól keddig, azaz szeptember 1-én 24.00 óráig 2. fokú hőségriasztást adott ki. A szombathelyi önkormányzat közleményében az áll, hogy  az igénybe vehető légkondicionált közintézmény városunkban az intézmény nyitva tartási idejében a Városháza – földszinti aula (Szombathely, Kossuth L. u. 1-3.).

Emellett a nyitva tartási időben igénybe vehető még a bevásárlóközpontok közösségi tere.

Szombathely város területén a lakosság számára a következő közkifolyók és ivókutak állnak rendelkezésre:

Közkifolyók:

-           Győzelem utca – Paál László utca sarok

-           Győzelem utca – Izsó Miklós utca sarok

-           Szatmár utca – Jávor utca sarok

-           Szatmár utca 6.

-           Jáki út

-           Zanati út 23.

-           Május 1. utca – Verseny utca sarok

-           Dombtető utca 12/A.

-           Egressy utca – Orgona utca sarok

-           Nagy Lajos király utca 6.

-           Nagy Lajos király utca 22.

-           Márton Áron utca

Ivókutak:

-           Fő tér

-           Gyöngyösparti sétány

-           Gayer park.

Ahogy idén nyáron már többször, a város önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy hőség esetén lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a napon, ügyeljenek a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra, részesítsék előnyben a vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőket, leveseket. „Kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénszavas üdítőket lehetőleg kerüljék.

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessék, széles karimájú kalappal védjék. A gyermekeket mindig kínálják bőségesen folyadékkal. Idősek és krónikus betegségekben szenvedők a gyógyszeres kezelés mellett fokozottan figyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra. Gyerekeket, állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban ne hagyjanak. Figyeljenek embertársaikra!” – áll a közleményben.

A hőségriadóra tekintettel a Tófürdő 2015. szeptember 1-jén kedden még biztosan nyitva tart.

Ave Savaria! - Történelmi időszámítás kezdődött Szombathelyen, és tart vasárnap estig KÉPEK és részletek IDE kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!