Kultúra

2014.11.26. 17:55

Pénteken újabb premier a Weöres Sándor Színházban: A hülyéje

Szombathely - Pénteken már megint premier, és már megint Feydeau a Weöres Sándor Színházban, ezúttal a nagyszínpadon. Ahogy Lucienne szerepében Nagy Cili mondja: kizárólag örömszerzés céljából. Aztán mindenki értse úgy, ahogy akarja. Úgyis félreérti.

Ölbei Lívia

Ha bohózat, akkor házastársi afférok, vagy legalábbis a házastársi afférok (úgymint féltékenység, megcsalatás stb.) feltűnése a láthatáron. A bohózatban az a legpikánsabb, hogy miközben mindenki a félrelépésről beszél, aközben... De ne vágjunk a dolgok elébe.

Csonka Szilvia és Bajomi Nagy György a nagyszínpadon. Fotó: Unger Tamás

Itt, Szombathelyen már nem csak a könyvekből tudjuk, hogy Feydeau a bohózat koronázatlan királya: már többször megtapasztalhattuk, hogy nincs párja a bohózati félreértések virtuóz halmozásában (na jó, esetleg Csehov vagy Pintér Béla érhet a nyomába). De ahhoz, hogy a franciás félreértések lavinája a színpadon igazán látványosan dübörögjön a végkifejlet felé, kell a rendező is, akinél pedig Réthly Attilánál avatottabbat erre a feladatra a WSSz nem is találhatott volna. Mi kell még? A boszorkányos fordító, aki, ha Feydeau-ról van szó, nem lehet más, mint Hamvai Kornél. Ja, és a színészek.

A Feydeau-egyetemen mesterszakot végzett Nagy Cili, Bajomi Nagy György, Formán Bálint (vendégségben Szombathelyen), Balogh János, Fekete Linda, Horváth Ákos, Trokán Péter, Vlahovics Edit, Kertész Péter, Edvi Henrietta, Jámbor Nándor, Kenderes Csaba, Varga Dóra, Vass Szilárd – és persze a Csonka Szilvia nevű időzített bomba, egyenesen a ködös Albionból. (Jó lesz vigyázni: alkalomadtán csonkaszilviák röpködnek a levegőben.) Ottlik Géza szerint minden konfliktus abból a mondókából bomlik ki, hogy „én vagyok én, te vagy te, kettőnk közül ki a hülyébb, én vagy te". Hogy a szombathelyi Feydeau-bohózatban ki nyeri el ezt a tekintélyes címet, a pénteki premieren kiderül. Föltéve, hogy egyetlen nyertesről beszélhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!