Kultúra

2014.10.17. 12:40

Pénteki passió egy kecskeméti tornateremben

Szombathely, Kecskemét – Péntek, kora délután, Kecskeméten zuhog az eső. És bár az őszbe forduló idő nem rontja el a tizenkettedik országos bábfesztivál hangulatát, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház péntek esti passiójátéka jobb híján egy tornaterembe szorul be; de hát így lesz igazán a nagy a kihívás.

Ölbei Lívia

A kecskeméti meteorológiai jelentést ezúttal Prikazovics Ferenctől, a Mesebolt Bábszínház igazgatóhelyettesétől kapjuk. Természetesen nem örül az esőnek, de hát nincs mit tenni, a szabadtéri előadásoknak mindig számolniuk kell ezzel a kockázattal. Pedig fantasztikus helyszínt néztek ki a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése című, időközben külföldi fesztiválokat is sikerrel megjárt passiójátéknak: a piarista gimnázium belső udvarát, amely ráadásul afféle kabalaként is működhetett volna, hiszen a legutóbbi fesztiválon ugyanitt játszotta a Mesebolt az Akárki című, szintén a Kőszegi Várszínházzal koprodukcióban bemutatott moralitást. (A passiójátékkal vált teljessé a Mesebolt 21. századra hangolt szakrális sorozata a misztériumjátéktól a moralitáson át a passióig.) Prikazovics Ferenc azt mondja, azért nem félti a társulatot, a színészek egészen biztosan megbirkóznak az ideálisnak nem nevezhető körülményekkel. Fontos ez az este, hiszen a kecskeméti közönség nagyon várja már a szombathelyi passiójátékot; jól emlékeznek még az Akárkire – amellyel legutóbb a Mesebolt elnyerte a bábfesztivál egyetlen, viszont annál fontosabb, a Magyar Bábművészek Szövetsége által kiadott díját.



Egyébként ez a fesztivál nem a díjazásról szól (nem minősítő fesztivál), hanem inkább a találkozásról és a szakmai eszmecseréről: „Tényleg itt van az egész szakma, és ezt szó szerint lehet érteni. Az ország összes bábszínháza hozott előadást, itt vannak a magánbábosok is. Naponta négy-öt-hat produkciót nézhetünk.” A kecskeméti Ciróka szervezésében ez a Magyarországi Bábszínházak XII. Találkozója, amely – hangsúlyozza Prikazovics Ferenc – legfőbb hivatása szerint átfogó képet ad a magyarországi bábos szakma helyzetéről. Az előadásokat jelentős magyar és külföldi szakemberek elemzik, értékelik: Upor László dramaturg, Sebő Ferenc zenész, Perovics Zoltán rendező-látványtervező, valamint a találkozóra évek óta visszajáró lengyel professzor, Marek Waszkiel (a poznani Teatr Animacji igazgatója, a lengyel színművészeti egyetem tanára). Új külföldi vendégként csatlakozott a csapathoz a német Hatmut Lorenz rendező, főiskolai tanár. A szakmai beszélgetéseket vezeti: Nánay István színikritikus, színháztörténész, tanár.



Prikazovics Ferenc az első másfél nap tapasztalatai, benyomásai alapján a kínálat sokszínűségére, a határtalan kísérletezőkedvre figyelt föl. Azt mondja, érződik Kecskeméten is, hogy van már bábos képzés a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: egyre több a jól képzett bábszínész.

A szombathelyi Mesebolt tehát ma este a Borges-novella nyomán készült, felnőtteknek ajánlott  passiójátékkal lép föl a kecskeméti találkozón. Szombaton következik a Tíz emelet boldogság (ez is koprodukció, a Mesebolt partnere a Budapest Bábszínház). A zárónapon, vasárnap pedig megérkezik Szombathelyről a Dobronka cirkusz, világszám! (amely a Mesebolt és a Boráros família által alapított Magamura Műhely együttműködésében készült). Éljen a kooperáció! És azért elállhatna az eső is. Még akkor is, ha az üdülős-üdvözülős, hátborzongatóan szép Borges-előadásban szintén megérkezik a bibliai özönvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!