Kultúra

2016.06.16. 16:27

Pitti Katalin Hende Csabával és a közönséggel énekelt az ŐrvidékHázban

Szombathely – Pitti Katalin operaénekes, érdemes művész személyes élményekről vallott a Szombathelyi Polgári Esték keretében az ŐrvidékHázban. Hende Csaba országgyűlési képviselőt is hallották népdalt énekelni a jelenlévők.

Simán Klára

Tele volt az előadóterem, de még a folyosó is az ŐrvidékHázban: számtalan kultúra-, illetve operakedvelő érkezett a Szombathelyi Polgári Esték keretében megtartott beszélgetésre. Hende Csaba országgyűlési képviselő Pitti Katalin magyar operaénekessel, érdemes művésszel beszélgetett a tehetségről, a kitartásról, az akaratról és a hitről, hazaszeretetről.

A nehéz sorsú, a kommunizmus ideje alatt feketelistán lévő családból származó Pitti Katalin sokat mesélt gyermekkorának kemény időszakáról: erős akaratú személyisége azonban átsegítette azokon az ellenállásokon, amelyekbe beleütközött munkássága során. Jeleskedett az éneklésben és a szavalásban is – ez a mai napig így van, tanúsította ezt a beszélgetésen is. Hallottunk tőle több verset, ezeket kívülről, spontán adta elő a közönségnek. Kedves számára Petőfi, Wass Albert, de a legnagyobb hatással Hamvas Béla gondolatai voltak rá - az ŐrvidékHáz vendégei kaptak egy személyes ajándékot is az operaénekestől: az író A láthatatlan történet című írásának idézetét osztotta szét tisztelői között a 44 esztendeje pályán lévő művész. (A pályafutásából szeretettel emelte ki az Othello-ból a Desdemonát, de sokat mesélt arról is, hogy magyarként Tatjána (Csajkovszkij: Anyegin) szerepét is hitelesen sikerült alakítania az oroszok szerint, egyébként ebben debütált Tavaly egy CD-t adott ki az NKA támogatásával, és folyamatosan egy-másfél órás koncerteket ad mind a mai napig, rendszerint telt ház előtt.)

Megtudtuk, hogy a hite nagyon erős, a munka konzerválja az embert kívül-belül, és hogy a sport segít a lélekhez edzeni a testet, hogy fizikailag is elbírja a nehézségeket az ember.

- A lelked parancsára mindig figyelj! - ez volt az egyik gondolat, amelyet nagyon kiemelt az érdemes művész. Pitti Katalin végül – miután néhány szívének kedves dalt eladott a beszélgetés közben – megénekeltette a közönséget, köztük Hende Csaba országgyűlési képviselőt is: az Erdő mellett estvéledtem kezdetű népdalt mindenki ismerte, és énekelte együtt. Pitti Katalin azt kérte, ne felejtsük el azt, hogy az éneklés stimulálja mindkét agyféltekét, úgy, mint semmi más: kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá teszi az embert.

Pitti Katalin június 19-én (vasárnap) 20 órakor a Szent Márton-templomban ad koncertet Pálmai Árpád egyházzenész-karnaggyal – tudtuk meg Farkas Csabától, a szervező ŐrvidékHáz igazgatójától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!