Kultúra

2017.08.16. 18:25

Elkezdődött a 37. Nemzetközi Folklórfesztivál, öt napig minden a táncról szól

SÁRVÁR - A házigazdákon kívül hét nemzet táncosai és rengeteg érdeklődő töltötte meg szerda este a Nádasdy-vár udvarát.

Vadas Krisztina

Tegnap este elstartolt a 37. Nemzetközi Folklórfesztivál a Nádasdy-vár udvarán. Hét nemzet hagyományos viseletbe öltözött táncosai, zenészei, valamint rengeteg érdeklődő töltötte meg a teret.

A többnapos programsorozat szerdán este kezdődött a megnyitóval és a fesztiválon részt vevő csoportok bemutatkozásával.

A moldáv Opincuta táncegyüttes megmutatta szokásait, hagyományait a közönségnek Fotó: Unger Tamás

Máhr Tivadar alpolgármester köszöntötte a vendégeket.

- Ha visszagondolunk az elmúlt 37 évre, akkor körülbelül ötven ország csaknem 4 ezer táncosát láttuk eddig vendégül Sárváron. Idén hét nemzet képviselője jött el hozzánk: Szerbia, Románia, Olaszország, Moldova, Ciprus, Bulgária és Szenegál táncosai lépnek színpadra a magyar táncosok mellett. Az elmúlt 37 évben nagyon sok minden megváltozott, de néhány dolog évről évre állandó marad. Ilyen például a Nádasdy-vár, amely otthont ad a rendezvénynek és a sárváriak vendégszeretete. Öröm látni, hogy a folklórral együtt ilyenkor boldogság, öröm, felszabadultság költözik a városba. A részt vevő csoportok táncba, zenébe vetett hite az egész rendezvény hangulatát meg-alapozzák. Fontos, hogy ebből a jókedvből a helyiek átvegyenek, elraktározzák a hétköznapokra és mindig használják, ha szükséges - emelte ki köszöntőjében az alpolgármester.

A házigazda sárváriak, Hámori Ferenc Balázs, Sáray Petra, Toldiné Kovács Renáta, Kovács Nikoletta Diána és Hámori András a várba vezető hídon várták a vendégeket Fotó: Unger Tamás

A megnyitó után a nemzetek bemutatkozása következett, elősként a helyi néptánccsoport lépett a színpadra. A Sárvári Néptánckör 1977-ben alakult. Céljuk, hogy megmutassák: egy közös tánc sokkal többet ér, mint egy show-elemekkel tűzdelt buli. Ezt az érzést szeretnék átadni az ide érkező vendégeknek is.

A román táncosok felsorakoztak a bemutatkozáshoz Fotó: Unger Tamás

Vasárnapig számos programmal várják az érdeklődőket. Ma 19 órától afrikai, pénteken olasz, szombaton balkáni, vasárnap nemzetközi folklórgálára hívják a vendégeket a Nádasdy-vár udvarára a táncosok.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!