Kultúra

2015.03.03. 16:25

Roland és Peti, maximálisan - Nélkülük a Soltis Lajos Színház nem lenne az, ami

Végig kitartott az érzelmi hullámverés, de volt néhány ebből is kiemelkedő pillanat a 35 éves Soltis színház születésnapi ünnepségén: amikor a színház alapítója és vezetője, Nagy Gábor két pótolhatatlan munkatársát köszöntötte.

Gyuricza Imre

Bruckner Roland és B. Péter Pál a reflektorok kereszttüzében fogadta a pótolhatatlan munkatársaknak járó, frissen alapított kitüntető címet. És bár természetes, biztonságos közegük a színpad, most mintha az öröm és a büszkeség szégyenlős, megilletődött hullámai futottak volna át az arcukon. A mindennapi sodrásban többnyire nincs mód az elismerő szavakra, hátlapogásra; ki-ki teszi a dolgát. De néha meg kell állni, és kimondani – amint azt Nagy Gábor tette ihletett szavakkal –, hogy „fontos vagy”, hogy „nélküled nem ment volna”. Roli és Peti, Peti és Roli: korán fel kellett nőniük, hogy Gábor segítségére legyenek a színház irányításában, működtetésében. És ők maximálisan megfeleltek.

Bruckner Roland 18 éve tagja a társulatnak. Nagyszerű, tapasztalt színész. Szerepeit hosszan sorolhatnánk, most emeljünk ki csak egyet: ahogy Arlecchinót, a commedia dell' arte több száz éves, akrobatikus gumilabda-figuráját játszotta A végzetes szerelem játékában, Katona Imre keze alatt, arra ma Magyarországon – nem túlzás – kevés színész képes. Na jó, mondjunk még egyet: Roland benne volt már Soltis Lajos első, emlékezetes sitkei rendezésében, A bor-előadásban, amely az országos, később nemzetközi hírnév felé röpítette a társulatot. De nemcsak nagyszerű színész, hanem – ahogy Nagy Gábor fogalmaz – nagyszerű színházi ember is, ráadásul „alternatív körülmények között”. Mert egy alternatív színháznál a színész nemcsak színész, hanem sok más is. Roland például professzionális, fáradhatatlan sofőr sofőr (gondoljunk az erdélyi turnékra), díszletező, jelmeztáros (stb., stb.). Világítástechnikusi képzettségét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte. Szóval: pótolhatatlan, és kész.

Ahogyan pótolhatatlan a Soltis színház életében B. Péter Pál is, aki 14 éve került a Soltis színház vonzásába; akkor, amikor a sitkei társulat Celldömölkre költözött. Azonnal helytállt a színpadon is. A színész II.-minősítésre azért kellett egy kicsit várnia, mert a gyakorlati vizsgát már nagyon fiatalon teljesítette (ő volt a címszereplője Somogyi István celli Csongor és Tünde-rendezésének), de akkor még nem volt meg az érettségije. Ma meg már ő a Soltis színház művészeti vezetője. Játszik, rendez, tanít, sőt: ír. „A színház esze.” De nem csak a Soltis színházé: két éven át tagja volt az független színházak pályázatait elbíráló kuratóriumnak (mindenki megelégedésére, ami nagy szó ebben a közegben), legutóbb pedig a megújuló Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagjává választották. Ja, és hetedmagával a társulatban végzett drámapedagógus. A drámapedagógia, a tanteremszínházi projektek létrehozása különben is fontos új irány lehet a Soltis színház számára.

Bruckner Roland egyébként boldog apuka: két virgonc, bűbájos kislányára büszke. B. Péter Pál a színháznak köszönheti szerelmét: felesége, Benkő Ágnes a Soltis színház koreográfusa, színésznője, drámapedagógusa, rendezője.

Nagy Gábor szerencsésnek mondja magát, hogy ilyen munkatársai vannak. Mi meg szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk őket.

 

Ünnepi bérlet, jön a folytatás

A Soltis Lajos Színház bérletet hirdetett az évforduló alkalmából: 35 év, 35 százalékos kedvezmény. A sorozat második előadása lesz a koprodukciós Bűn és bűnhődés, Komáromi Sándor rendezésében, március 8-án (vasárnap) a Koptik Odó utcai kamaraszínházban. Kezdés: 19 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!