Kultúra

2016.05.31. 10:34

Segítség, ember! - A celli gyerekstúdió a debreceni országos Weöres-gálán, a Mesebolt a trójai falóval érkezik

Nem mindegy, hogy mire nevel a színház, ráadásul a drámapedagógia térnyerése révén a nevelési színházi, tanteremszínházi előadások ma már önálló műfajt, színházi ágat képviselnek a gyerekszínházi palettán. A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó országos gáláján is külön figyelem esik rájuk.

Ölbei Lívia

Az első számú jó hír az, hogy a XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó országos gálájára, Debrecenbe meghívást kapott a celldömölki Soltis Lajos Színház Gyerekstúdiójának Segítség, ember! című előadása, amelyet Nógrádi Gábor történetei nyomán rendezett Ecsedi Erzsébet, a koreográfia Ecsedi Csenge munkája, az asszisztens Nagy Zsuzsi. A csoport vezetője Marton Mercédesz. És akik kétségbeesve konstatálják az ember fölbukkanását: Sün: Szabó Angelika, Papagáj: Nagy Johanna Csenge, Burunduk: Hartai Cintia, Tücsök: Badics Zsófia, Sikló: Gasparics Laura, Béka: Sarlós Napsugár, Egér: Vizi Boglárka, Nyuszi: Kollányi Panna, Róka: Móricz Boglárka, Kígyó: Kovács Alíz. Az ember szerepében: Tóth Ákos. Az előadás pedig nemcsak szórakoztató, hanem tanulságos is: ahol az ember megjelenik, kő kövön nem marad, ideje észbe kapni.

Fotó: Szendi Péter

Nagy öröm és megtiszteltetés eljutni a Magyar Drámapedagógiai Társaság által – társintézmények bevonásával – az idén is felmenő rendszerben megrendezett országos gyermekszínjátszó találkozó záróeseményére, az idén a debreceni Csokonai Színházban és a Vojtina Bábszínházban megrendezendő „csúcsgálára". A gyerekcsoportok megyei szinten kezdik a menetelést, aztán következnek a regionális fordulók. A celli Segítség, ember!-előadás a regionális színtéren Győrben került a közönség és a szakmai zsűri elé: arany minősítéssel és a magas szintű csoportmunkát elismerő különdíjjal engedték el őket. Ehhez jött bónuszként (habnak a tortára) az országosgála-meghívás. A debreceni fesztiválon 26 csoport (határon innen és túl) a celli gyerekstúdió képviseli Vas megyét.

A WSO debreceni gáláját-fesztiválját színházi nevelési és színházpedagógiai konferencia kíséri június 3-án a Déri Múzeumban, professzionális báb/színházak részvételével, Fókuszban a kamaszok: Történetek és színházi formanyelvek címmel. A módszertani napot drámatanároknak, színházi neveléssel foglalkozóknak, független színházi műhelyek munkatársainak, színház- és drámaszakos hallgatóknak, színistúdiósoknak, közművelődési szakembereknek – vagyis mindazoknak ajánlják, akik 12 éves vagy annál idősebb gyerekekkel, „változások sokaságát megélő" kamaszokkal van napi kapcsolatban. A prezentációra a pécsi Bóbita Bábszínház, a debreceni Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház, valamint a szombathelyi Mesebolt Bábszínház kapott meghívást színházi nevelési programjával.

A Mesebolt Trója című előadásának működését tárja a szakmai közönség elé. A tervező Boráros Szilárd, író-dramaturg Khaled-Abdo Szaida, rendező Schneider Jankó; játssza: Kőmíves Csongor. A konferencia szakértő-vendégei: Cziboly Ádám drámapedagógus és Nagy Tamás klinikai szakpszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!