Kultúra

2016.04.12. 18:32

Segítség, ember! - Ilyen volt a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Celldömölkön megrendezett megyei fordulója

Celldömölk - Az idén a Magyar Drámapedagógiai Társaság égisze alatt rendezik meg a jubiláló Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót. A megyei döntő megszervezésében és lebonyolításában a Soltis Lajos Színház volt a társaság partnere.

Ölbei Lívia

A Soltis Lajos Színház tavaly vett részt először - mindjárt kirobbanó sikerrel - a nagy múltú színjátszó találkozó megyei fordulójának megrendezésében: izgalmas, jókedvű napot tölthettünk a társulat Koptik Odó utcai kamaraszínházában. Az idén ismét ez a „kacsalábon forgó", de mindenképpen mesebeli belvárosi kamaraszínház adott helyet a megyei elődöntőnek, immár a Magyar Drámapedagógiai Társaság szakmai figyelme mellett. (Tavaly a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálta az eseményt.) De ami a lényeg: a fesztiválszervezésben is tapasztalt Soltis Lajos Színház munkatársai tették és teszik a dolgukat. Ezúttal is fogadták a versenyző csoportokat, segítettek a színpad előkészítésében, foglalkoztak a közönséggel. És amíg tegnap délután a zsűri a csoportvezetők társaságában értékelte a látottakat (ezek a beszélgetések, szakmai eszmecserék ilyenkor talán a legfontosabbak), a társulat végzett drámapedagógusai tartottak foglalkozást a gyerekeknek.

És el ne felejtsük: a celli színház gyerekstúdiója is ott volt a mezőnyben. Sőt: a Nógrádi Gábor-sztorikból készült Segítség, ember! című előadás (Ecsedi Erzsébet rendezése) előző napi bemutatójának bevételét is a megyei forduló megrendezésére ajánlották föl.

A megyei-területi fordulóra hét társulat jelentkezett, a Szelestei Színjátszók, az ikrényi Csíkos Csoport, a szombathelyi Reményik iskola drámatagozatának Reménységek nevű csoportja, a szintén szombathelyi Ubuntu a Bercsényi Miklós Általános Iskolából, a fesztiváljárásból is példás hagyományt csináló csehimindszenti Pöttyös Hagyományőrző Gyermekcsoport. Itt mutatkoztak be az erdélyi (Románia) Erdőszentgyörgyről, Celldömölk testvérvárosából érkezett Bodor Péter Művelődési Egyesület színjátszói is. Az erdőszentgyörgyi társulat régóta jó kapcsolatot ápol a Soltis Lajos Színházzal, a celli társulat tagjai rendszeres szakmai támogatást is nyújtanak az erdőszentgyörgyieknek.

A 25. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó keddi vasi fordulóján a mezőnyben a Soltis Lajos Színház gyerekstúdiójának produkcióját tartotta országos arany minősítésre érdemesnek a zsűri. A csoport vezetője Marton Mercédesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!