Kultúra

2012.06.04. 02:29

Smidt Múzeum: minitárlat, vetítés

Szombathely - Minitárlattal, vetítéssel készült A szombathelyi villamos-közlekedés elindításának 115. évfordulójára a Smidt Múzeum. Az 1-es kocsit is kinyitották.

Ez a nosztalgikus hangulat fogadta tegnap délután a Smidt Múzeum udvarán a látogatót: itt, ebben a mesebeli környezetben áll - és most nyitva is van - az 1-es villamoskocsi, amely 1974. augusztus 20-áig csilingelt Szombathelyen, aztán (felsőbb utasításra, bizonyos koncepcionális változások okán) kivonták a forgalomból.

A kerek születésnap alkalmából a hétvégén minitárlatot nyitottak a Smidt Múzeumban: dokumentumokkal, tárgyakkal, például Horváth Sándorné Mariska néni egyenruhájával. Mariska néni kalauzként és villamosvezetőként is dolgozott, 74. augusztus 20-án ő vezette az utolsó villamosjáratot. De van itt eredeti villamos-csengettyű bőr húzószíjjal (dr. Faragó Sándorné ajándéka), kapaszkodó gőzölt fából és villamosmegálló-tábla (mindkettő Mayer Lászlótól).

Egy kis kapaszkodóra úgyis nagy szükségünk van mostanában. És a szombathelyi villamos-közlekedés története tanulságokkal és kapaszkodókkal is szolgál. 1897. június 4-én indult el a szombathelyi villamos, az országban harmadikként, Éhen Gyula polgármestersége idején. Vagyis Szombathely a Monarchia egyik legmodernebb városának számított. A Smidt Múzeum minitárlatán olvasható összefoglaló szerint a villamos-közlekedés létrejötte az igényes és áldozatkész polgárság mellett a kiváló szakember-gárdának és Vasvármegye arisztokráciájának volt köszönhető. Amikor (1895-ben) a Vasvármegyei Elektromos Művek Részvénytársaság megépítette az ikervári vízierőművet, megteremtődött a villamos-közlekedés alapja is. A szombathelyi villamosok 1913-ban már 3,2 km-es útvonalon jártak.

Az 1-es kocsi most a Smidt Múzeum udvarán fogadja a látogatókat. Ki tudja: azért átvihet a holnaputánba.

A szombathelyi villamos elete a püspöki iskola és a vasútállomás között közlekedett, 12 percenként, svájci kocsikkal. 1900-ban bővült az útvonal (Kiskar utca - Óperint utca - Kálvária utca - Szent István park, a város leglátogatottabb sétakertje ), 1915-ben épült meg a Kálvária utcai remíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!