Kultúra

2015.10.04. 15:50

Szabadságszerető nép a magyar - fotókiállítás nyílt Szombathelyen

Akik szabadságunkért harcoltak címmel fotókiállítás nyílt az AGORA – Művelődési és Sportház emeletén szombaton. Ez volt az első hivatalos program a megújult kulturális központban.

Szombathelyi Médiaközpont

A tárlat az 1848-as, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc kevésbé ismert hőseinek állít emléket, párhuzamba állítva az egykori honvédeket a múlt század közkatonáival. Plohn József 1903-ban a Kolozsvári Ereklye Múzeum felkérésére örökített meg 154 a szabadságharcot túlélt hőst, 2006-ban pedig Dömötör Miklós 75 portrét készített az 1956-os forradalom – zömmel délvidéki – résztvevőjéről. Ezek a felvételek láthatóak a kiállításon.

Parais István, az AGORA igazgatója, dr. Kozma Huba és dr. Puskás Tivadar Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Dr. Puskás Tivadar polgármester megnyitó beszédében elmondta: szabadságszerető nép a magyar, a szabadságért sokan harcba szálltak és életüket adták. „Ez a tárlat az ifjúságnak szól, hogy el ne felejtsék: a magyar nép mindig kiállt a szabadságáért. Remélem, minél több középiskolás nézi meg ezeket a bátor tekintetű arcokat. 1848 és 1956 a magyar szabadság fényes csillaga. S bár mindkettő elbukott, az, hogy most független államként létezünk, ezeknek a törekvéseknek is köszönhető” – tette hozzá.

Dr. Kozma Huba, az 56-os Történelmi Alapítvány elnöke kifejtette: a kiállítás a nemzeti önérzet erősítése céljából jött létre, hogy a fiatalok ne csak Kossuth Lajos és Maléter Pál nevét ismerjék, hanem azon hősökét is, akik nem szerepelnek a történelemkönyekben.

A fotótárlat október 17-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!