Kultúra

2015.10.22. 14:42

Szárnyal a Kányák: német nyelvterületen hódít a szombathelyi Holdosi József elfeledett regénye

Szombathely – Német nyelvterületen nagy siker a szombathelyi Holdosi József regénye, a Kányák. Erről szólt a csütörtök délután az egyetem germanisztika tanszékén.

Ölbei Lívia

 

A nemzetközi roma irodalom egyik legérdekesebb írószemélyisége Holdosi József (1951 – 2005), az éppen  tíz éve elhunyt szombathelyi tanár, író, akinek  Kányák című regénye 1978-ban jelent meg – és azonnal nagy siker lett az olvasók és a szakmai közvélemény körében egyaránt. Azóta azonban nagy a hallgatás. A Kányákat 1984-ben németül is kiadták, Peter Scharfe fordításában. És most itt van az új német megjelenés – a könyv nagy siker, miközben nálunk még mindig nagy a csönd Holdosi József körül. Csütörtökön a szombathelyi egyetem német tanszékének vendége volt dr. Beate Eder-Jordan romológus, irodalomtörténész  az új német Holdosi-kiadás utószavának szerzője.

Az osztrák író, Karl-Markus Gauß kritikájában a roma irodalom mesterművének nevezi az újrafelfedezett  Kányákat, mondja dr. Takács Dóra, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi  germanisztikai tanszékének főiskolai docense, aki sokat tesz azért, hogy Holdosi József méltó helyére kerüljön az irodalmi emlékezetben. Szombathelyen persze sokan emlékeznek a kiváló irodalomtanárra, maga Takács Dóra is Holdosi-tanítvány: Holdosi József diákja volt  a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Ő hívta meg Szombathelyre a tiroli professzorasszonyt, akinek látogatását az Osztrák Kulturális Fórum támogatta.

Ausztriában egyébként is nagy hagyományai vannak az olvasás népszerűsítésének. Az „Ausztria olvas“ című országos irodalmi fesztivált éppen  10 éve a könyvek és a könyvtárak népszerűsítésére hívták életre Ausztriában, mondja dr. Takács Dóra. A programsorozatba a szombathelyi Osztrák Könyvtár és a NymE germanisztika intézeti tanszéke is évről évre bekapcsolódik, az idén a Holdosi-délutánnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!